Odgovoran odnos prema životnoj sredini imperativ

Poručeno je i da su, pored jake političke volje i ispravne politike za rješavanje tih pitanja, neophodne konkretne aktivnosti na svim nivoima društva, kako bi se sistematski odreagovalo na probleme u životnoj sredini, uključujući klimatske promjene i prateće krize.
572 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak mehanizma za životnu sredinu, Foto: Vlada Crne Gore
Sastanak mehanizma za životnu sredinu, Foto: Vlada Crne Gore

Odgovoran odnos prema životnoj sredini imperativ je razvoja zdrave zajednice, poručeno je sa Inicijalnog sastanka Mehanizma za životnu sredinu, uspostavljenog između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je održan u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Ministarstvo održivog razvoja i turizma, na sastanku je ocijenjeno da se borba mora voditi na polju ekologije i životne sredine, i da treba početi sa odgovornijim pristupom, „kako nas samih jednih prema drugima, tako i prema našem okruženju“.

Poručeno je i da su, pored jake političke volje i ispravne politike za rješavanje tih pitanja, neophodne konkretne aktivnosti na svim nivoima društva, kako bi se sistematski odreagovalo na probleme u životnoj sredini, uključujući klimatske promjene i prateće krize.

Državni sekretar u Ministarstvu, Saša Radulović, istakao je na otvaranju sastanka da uspostavljanje Mehanizma predstavlja potvrdu opredjeljenja 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine da sarađuju na polju zaštite životne sredine, kao krucijalnog pitanja za budućnost čovječanstva.

Navodeći da će u okviru Mehanizma poseban akcenat biti stavljen na pitanje zajedničke odgovornosti, principa spremnosti i jednakosti, Radulović je istakao da namjera nije da Mehanizam preuzme oblik političkog foruma za razmjenu mišljenja, već da njegov rad ima dominantno projektnu dimenziju.

Kako je najavio, taj okvir podržavaće istraživanja, modernizaciju i razvoj novih tehnologija u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena, usmjerenih ka pronalaženju inovativnih i dugoročno održivih rješenja.

„Sve zainteresovane institucije biće u mogućnosti da predlože projekat koji je u skladu sa postavljenim kriterijumima i ciljevima Mehanizma“, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, Mehanizam će, produbljujući i jačajući saradnju u oblasti zaštite životne sredine, na temelju zajednički definisanih prioriteta, konstantno unapređivati međusobno razumijevanje i podsticati pragmatično djelovanje u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, kako bismo se približili zajedničkom cilju.

Radulović je dodao da će kroz mehanizam biti kreirana i zajednička baza relevantnih podataka u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena.

Generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju u kineskom Ministarstvu ekologije i životne sredine, Cui Dandan, upoznala je učesnike sastanka sa aktivnostima koje Kina sprovodi na polju zaštite životne sredine, i istakla da tu zemlju u narednom periodu očekuju brojne mogućnosti i izazovi u toj oblasti.

Ona je istakla da Kina i zemlje potpisnice Mehanizma dijele iste interese, ali i izazove kada je riječ o ekološkom zagađenju i klimatskim promjenama, zbog čega će saradnja u okviru Mehanizma znatno pomoći svim potpisnicama da pokušaju da riješe postojeće probleme u ovim oblastima.

„Cilj današnjeg sastanka predstavlja postavljanje temelja i definisanje konkretnih aktivnosti za buduću saradnju na polju životne sredine, koja će biti vođena vizijom očuvanja životne sredine kao dragocjenog resursa, kroz rješavanje ekoloških pitanja i pronalaženje održivih rješenja za zajedničke probleme“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog resora podsjećaju da je Mehanizam za životnu sredinu, sa sjedištem u Podgorici, uspostavljen u septembru prošle godine potpisivanjem Okvirnog dokumenta o saradnji u toj oblasti između zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, u okviru Ministarske konferencije „Zadužbina budućnosti“.

Bonus video: