"Primorje gubi identitet, od gradnje stanova samo investitori imaju koristi"

Prof.dr. Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam predstavio je viziju ,,Buljarica nostra'', gdje razvoj ove uvale počiva na Buljaričanima, njihovom identitetu, zavičajnom osjedaju, tradiciji, ali i na prirodi
1540 pregleda 0 komentar(a)
Buljarica, Foto: Arhiva Vijesti
Buljarica, Foto: Arhiva Vijesti

Mještani i mještanke Buljarice, vlasnici zemljišta trebalo bi da budu aktivan činilac svih planova razvoja, a do sada je prilikom izrade brojnih planova potpuno izostajala komunikacija sa mjesnom zajednicom Buljarice, zaključeno je na javnoj debati "Buljarica – jedna uvala, puno vrijednosti: Dijalogom do održivog rješenja", koja je juče održana u Petrovcu.

Prof.dr. Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam predstavio je viziju ,,Buljarica nostra'', gdje razvoj ove uvale počiva na Buljaričanima, njihovom identitetu, zavičajnom osjedaju, tradiciji, ali i na prirodi.

Podsjetio je na rješenje San Tropea čije se "kuće ne vide od zelenila, gdje živi 4000 stanovnika, a posjeduje ga šest miliona turista, kao što je slučaj i u mnogim drugim mjestima koje prati integralni i cjelokupni razvoj".

"U okolini Buljarice stanovnici su počeli da se bave agroturizmom, da otvaraju vinarije, ali je potrebna podrška mjerama ekonomske i urbanističke politike kako bi se ovaj trend nastavio, kazao je Ratković.

Naglašava da svi veliki projekti podržani od strane Vlade nijesu turizam već su „real estate“ biznis, to jest biznis nekretnina.

"Od gradnje stanova koja je sada u trendu investitori imaju koristi, dok primorje gubi svoj identitet, zaposlenost se ne povećava, nosivost terena se sve više opterećuje... Turistički scenario koji ne uvažava interese lokalnog stanovništva ne treba podržavati, jer nije održiv", kazao je Ratković.

Turistička ponuda zavisi od prirode i od jedinstvenosti predjela. Ne smije se dogoditi da turizam koji se razvija na račun prirode svojim rastom umanjuje vrijednost prirodnog dobra, kazao je na tribini biolog Vuk Iković.

Ovaj događaj održan je u okviru projekta Aktivni građani i građanke za bolju Crnu Goru - ka vladavini prava i održivom razvoju u Crnoj Gori koji Crnogorsko društvo ekologa realizuje u saradnji sa Mrežom za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) uz finansijsku podršku Evropske komisije.

Bonus video: