Rasprava u Tužilačkom savjetu: "Ne stavljajte nas pred svršen čin"

Prije nego je je Lučić Đaletić ušla na intervju, Stanković se izuzeo “iz ličnih i profesionalnih razloga”
6351 pregleda 10 komentar(a)
Sa sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Savo Prelević
Sa sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2019. 20:38h

Tužilački savjet jednoglasno je danas usvojio odluku da raspiše konkurs za vrhovnog državnog tužioca.

Aktuelni vršilac dužnosti VDT-a Ivica Stanković objasnio je da će javni konkurs u najkraćem roku biti oglašen u službenom listu i jednom dnevnom glasilu.

Mimo toga, članovi tužilačkog savjeta intervjuisali su dva tužioca koji su se prijavili za funkciju specijalnog i tužioca u vrhovnom državnom tužilaštvu - Živka Savovića i Jelenu Lučić Đaletić.

Prije nego je je Lučić Đaletić ušla na intervju, Stanković se izuzeo “iz ličnih i profesionalnih razloga”. Članica Tužilačkog savjeta Ranka Čarapić kazala je da nijesu dobili sve materijale o toj kandidatkinji i pitala zbog čega je otkriven njen identitet, umjesto da bude pod šifrom.

Tužiteljka Sonja Bošković, koja je tokom te tačke predsjedavala umjesto Stankovića, odgovorila je da valjda vjeruju Komisiji.

“Valjda nam vjerujete kao Komisiji? Ili nas smijenite, jer ste nas vi i postavili”, kazala je.

Tokom rasprave koja je postala burna kad se u nju uključio Velimir Rakočević, Aneta Spaić objasnila je da Komisija nije konačno tijelo, već je to Tužilački savjet. Ona je tražila da im se dostavi test, ali i obrazloži zbog čega je otkriven identitet kandidatkinje.

“I prošlog puta je bilo intervencija u odnosu na ocjenjivanje Komisije, gdje sjede doajeni krivičnog prava”, kazala je ona.

Rakočević je rekao da zbog medija mora objasniti da je u pitanju samo jedan slučaj kada se desila greška: “Radilo se o bodu ili bodu i po, i to nije uticalo na rang-listu, to je važno naglasiti. Ako nemate povjerenja u nas, neću ni da budem u toj Komisiji.”

Čarapić mu je odgovorila da niko ne sumnja u rad Komisije, ali da ne treba da se pretvore u puke glasače.

I Milan Filipović pokušao je da objasni kolegama zašto traže spise kandidatkinje i njen pismeni rad koji je ocijenjen sa 78 od 80 bodova: “Ne tražimo ništa nenormalno, već samo da se uvjerimo u ono u šta se i Komisija uvjerila. Mi nismo ovdje samo da verifikujemo odluke. Otkrili smo bod, nije, ali moglo je da utiče”, rekao je on.

Spaić je kazala da su oni “tužilačka Vlada” a ne “glasačka mašina”.

“Nije kandidatkinja sporna, evropske kolege o njoj imaju sjajno mišljenje. Šifra postoji iz nekog razloga, propusti su očigledni”, kazala je Spaić insistirajući da se intervjuisanje Lučić Đaletić odgodi za petak 18. oktobar, kada je zakazana nova sjednica.

Član Savjeta i Komisije koja je ocjenjivala rad Lučić Đaletić, tužilac Veljko Rutović, rekao je da Komisija radi profesionalno, niti želi da pomogne, niti da naudi nekome: “Nismo otkriveni u ne znam čemu”, rekao je on.

Tužilac Duško Milanović je kazao da niko ne sumnja u rad Komisije, ali da moraju da imaju materijale da bi odlučili.

Njihovi zahtjevi, međutim, nijesu uvaženi, pa je Bošković stavila na glasanje predlog ocjene za Lučić Đaletić.

Članovi savjeta negodovali su. Filipović je od kolega tražio da ih ne stavljaju pred svršen čin, a Spaić je rekla da prave neprijatnu situaciju za kandidatkinju.

Predlog ocjene usvojen je glasovima Boškovićeve, Nataše Radonjić, Rutovića, Rakočevića, Ljubinke Bašović i Hasana Lukača, a uzdržani su bili Čarapić, Spaić, Milanović i Filipović.

“Sve radite sa tankom većinom, na margini funkcionisanja”, kazala je Spaić.

Tužilački savjet je nakon toga obavio intervju sa tužiteljkom Lučić Đaletić, koja je i kontakt tužiteljka sa Eurojust-om.

Savjet je usvojio odluke da se tužiocima koji su u prethodnom periodu mijenjali rukovodioce isplate varijabile, ali i zahtjev tužiteljke iz Bara Irene Rajković da radi u podgoričkom tužilaštvu.

Bonus video: