Damjanović: Ako se svi potrudimo, velika šansa da Crna Gora bude sjedište SEEIIST-a

Ministarka je prezentovala ideju otvaranja Međunarodnog instituta za održive tehnologije (SEEIIST)
1263 pregleda 1 komentar(a)
Mora se ponuditi atraktivna lokacija: Damjanović, Foto: Savo Prelević
Mora se ponuditi atraktivna lokacija: Damjanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2019. 19:40h

Ukoliko se svi potrudimo, velike su šanse da Crna Gora bude sjedište međunarodnog instituta za primjenu hadronske kancer terapije, poručila je juče ministarka nauke Sanja Damjanović.

“Jer samo Ministarstvo nauke to ne može da uradi. Moramo da ponudimo atraktivnu lokaciju. Jer ako hoćete da privučete naučnu zajednicu, oni jednostavno žele da žive u okruženju koje je atraktivno. Crna Gora to može da ponudi”, kazala je Damjanovićeva, ističući da nije slučajnost što je baš Švajcarska izabrana za sjedište CERN-a.

Odluka o lokaciji za sjedište instituta (SEEIIST), čija je srž hadronska kancer terapija, trebalo bi da bude donijeta krajem sljedeće ili početkom 2021. Crnoj Goru su konkurencija Slovenija, Sjeverna Makedonija i Bugarska.

Ovom metodom se, inače, povećava procenat preživljavanja pet godina nakon terapije od 90 odsto, u odnosu na konvencionalnu metodu radioterapije, gdje je taj procenat od 10 do 20 odsto.

damjanović
Sa predavanja(Foto: Savo Prelević)

Ministarka je na predavanju u organizaciji Rotari kluba istakla da je značaj metode veći ukoliko se ima u vidu činjenica da je smrtnost u regionu od kancera viša i do tri puta u odnosu na ostale zemlje starog kontinenta.

Istakla je da je to jedini metod koji može da se primjenjuje kod trudnica koje su oboljele od kancera.

Pojasnila je da se kod klasične terapije najveća doza deponuje na zdrave ćelije dok ne dođete do kancerogenih, a da se kod hadronske kompletna doza deponuje na dio gdje je oboljelo tkivo.

Damjanović
Šansa velika, ako se svi potrudimo: Damjanović(Foto: Savo Prelević)

Crna Gora bi, istakla je, ostvarila i veliku uštedu na liječenju, bez obzira gdje na kraju bude sjedište SEEIIST-a.

“Država iz Fonda za zdravsvo plaća svake godine sedam miliona eura za liječenje naših pacijenata van Crne Gore, od čega 3,5 za tretiranje kancera. Ako bi neka zemlja imala kvotu od 100 pacijenata, ona bi liječila te pacijente u našem regionu za dva miliona”, istakla je ona.

Damjanović
Damjanović i Đurašević(Foto: Savo Prelević)

"Rotary International na globalnom nivou je partner Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), i kao član ove velike porodice Rotari klub Podgorica snažno podržava ovaj projekat stavljanja nauke u službu zdravlja i izražava svoju spremnost da u daljem razvijanju projekta učestvuje u edukaciji i promociji ove ideje", kazala je prof. dr Silvana Đurašević, predsjednica Rotari kluba Podgorica.

KC dobija svoj istraživački centar?

U okviru Klinike za onkologiju, u Klinički centar će, prema riječima ministarke nauke, najvjerovatnije biti otvoren istraživački centar.

“I mi ćemo sljedeće godine iz budžeta Ministarstva nauke odvojiti 150.00 eura. Tih 150.000 eura će biti odvojeno za naše mlade ljude”, kazala je Damjanovićeva na jučerašnjem predavanju.

Dodala je da će ljudi koji budu angažovani u istraživačkom centru imati prilike da se usavršavaju, između ostalog, u CERN-u i GSI-u.

Čelnica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić je prethodno kazala da su mnogi napustili zemlju jer su željeli da se bave istraživačkim radom ali za to nisu imali uslova u Crnoj Gori.

Bonus video: