Tivat: Posao dali najskupljem izvođaču, gradnja kasni

Opština je inače planirala da nova raskrnica bude sagrađena u roku od od 65 dana od dana uvođenja izvođača u posao
2555 pregleda 4 komentar(a)
Pogled sa Vrmca na područje Gradiošnice, Foto: Sinisa Luković
Pogled sa Vrmca na područje Gradiošnice, Foto: Sinisa Luković

Opština Tivat kasniće sa izgradnjom prvog od tri nova kružna toka na Jadranskoj magistrali, zbog dešavanja oko izbora najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji te raskrsnice u naselju Kukuljina.

Kriterijum za odabir ponude na tom tenderu zvanično je bila najniža cijena. Za najpovoljniju, odlukom Tenderske komisije koju su činile službenice Opštine Milena Ćipranić, Radmila Lučić i Vesna Nikolić, proglašena je ponuda kompanije „Mehanizacija i programat“ iz Nikšića koja je, kako se pokazalo, bila najskuplja od tri koje su prispjele na tender. „Mehanizacija i programat“ je ponudila da novu raskrsnicu sagradi za 534.999 eura sa PDV-om, dok je Tenderska komisija kao zvanično neispravna, odbacila ponude koje su podnijele kompanije „Vukotić Trade“ iz Podgorice od 523.104 eura sa PDV-om, i „Briv Construction“ iz Kotora od 528.042 eura sa PDV-om. Procijenjena vrijednost ove javne nabavke sa porezom, iznosila je inače, 540.000 eura.

Ponuda „Vukotić Tradea“ neispravnom je proglašena zbog toga što kao jedinicu mjere u finansijskom dijelu, za gradnju gornjeg strija nove raskrnice, ta firma nije navela kvadratne, već dužne metre, odnosno što nije ponudila sijalice za javnu rasvjetu kakve je naručilac tražio. Iako mu ponuda za Kukuljinu nije prošla, „Vukotić Trade“ dobio je međutim, drugi posao u Tivtu - gradnju druge nove kružne raksrnice na Jadranskoj nagistrali kod zgrade stare Opštine u centru grada. Taj posao Podgoričani će obaviti za 305.999 eura, a imaju rok od 65 dana da, radeći u dvije smjene, završe izgradnju novog kružnog toka površine oko 1.000 kvadrata sa tri priključna kraka i kompletnom novom vodovodnom, kanalizacionom i elektroinfrastrukturom.

Posebno zanimljiv je razlog proglašenja neispravnom ponude „Briv Constructiona“ za kružni tok u Kukuljini jer je Tenderska komisija nju eliminisala zbog toga što, navodno, nije mogla zaključiti koji konkretno tip svjetiljki za javnu rasvjetu „Briv“ nudi za novu raskrsnicu. Takav zaključak komisija je izvela gledajući samo prvu kolonu u ponudi „Briva“ gdje se navodi konkretan tip sijalice koji naručilac traži „ili ekvivalent“, ali ne i drugu kolonu u kojoj jasno stoji da „Briv“ nudi baš te tražene sijalice, bez mogućnosti da ih zamijeni ekvivalentnima. Takva „Brivova“ ponuda inače, strukturisana je upravo po uputstvima koje je ponuđačima prethodno dao sam naručilac - Opština Tivat, dok je „Mehanizacija i programat“ u svojoj na kraju prihvaćenoj ponudi, ostavila mogućnost da ugradi ne one tražene, već ekvivalente sijalice.

Zbog toga je kotorska građevinska firma uložila žalbu Državnoj komisiji za javne nabavke, tražeći da ova poništi odluku tivatske opštinske komisije o dodjeli posla vrijednog preko pola miliona eura Nikšićanima. To će, u najmanju ruku, odložiti potpisivanje ugovora sa izvođačem, ako ne i „oboriti““ cijeli tender, pa je gotovo sigurno da radovi na magistrali u Kukuljini neće uskoro početi.

Opština je inače planirala da nova raskrnica bude sagrađena u roku od od 65 dana od dana uvođenja izvođača u posao, a zbog hitnosti da se što prije rješavaju uska saobraćajna grla na magistrali u Tivtu pravljenjenjem kružnih tokova na tri lokacije, Opština je tenderom tražila i da se radovi obavljaju u dvije smjene.

Bonus video: