Studenti trpe spor Ministarstva i UCG

Prosvjetni resor i dalje pri stavu da magistrandi ne plaćaju dodatno, iz Rektorata im za to traže papir
1878 pregleda 11 komentar(a)
A gdje je pečat?”: Nikolić i Šehović, Foto: Ucg.ac.me
A gdje je pečat?”: Nikolić i Šehović, Foto: Ucg.ac.me

Studentkinja magistarskih na Građevinskom fakultetu državnog Univerziteta očekuje da danas, na sjednici Vijeća te ustanove, bude odobrena odbrana njenog rada. Kako nije upatila 1.000 eura preko već plaćene školarine, nije sigurna da će njena prijava dobiti “zeleno svjetlo”.

Situacija je rezultat spora između Univerziteta Crne Gore (UCG) i Ministarstva prosvjete u vezi sa statusom studenata magistarskih studija.

Ni jedni, ni drugi ne objašnjavaju zašto godinama problem “statusa studenata” nije primijećen i zašto tek sada rješavaju ovo pitanje.

Magistrandi državnih studija suočili su se prije dvadesetak dana sa mogućim ispisom sa fakulteta, kada je od njih traženo da plate 1.000 eura preko već plaćene školarine. U pitanju su studenti koji su položili sve ispite, a samo nisu odbranili magistarski rad. Zbog takve odluke UCG, potpisivana je i peticija, te organizovan i skup ispred Rektorata.

Prije nekoliko dana, iz resora Damira Šehovića kazali su da studenti ipak neće plaćati dodatne troškove i da imaju rok od dvije godine za završetak studija. Šehović se tada sastavo sa predstavnicima studenata i predsjednikom Studentskog parlamenta Danilom Jelovcem.

Uprava Građevinskog, međutim, prije dva dana ponovila je raniji zahtjev i od studenata tražila da plate dodatnih 1.000 eura, jer nisu, kako je “Vijestima” nezvanično rečeno, dobili i zvaničan dopis Ministarstva prosvjete o ukidanju tog nameta.

Iz resora Šehovića juče su ponovili raniji stav da studenti ne treba da dodatno plaćaju i da imaju rok od dvije godine da završe studije. Kazali su i da je studentima koji su izvršili dodatnu uplatu potrebno vratiti novac, a da će “UCG biti opredijeljena nedostajuća sredstva po ovom osnovu”.

Iz UCG nakon toga su kazali da “saopštenje treba potvrditi donošenjem odgovarajućeg pravnog akta”.

“Studenti magistarskih studija ne plaćaju tezu... već aktiviranje statusa studenta... na postdiplomskim studijama koje su od svog osnivanja po Zakonu isključivo samofinansirajuće”, kazali su sa UCG.

Nije objašnjeno zašto zakon nije poštovan do sada i o koliko nenaplaćenog novca je riječ...

Bonus video: