Berane: 40 osoba sa invaliditetom iz CG i BiH dobilo podršku za samozapošljavanje

Koordinator projekta Milisav Korać rekao je da da su sve osobe sa invaliditetom, kako bi im se pružila prilika za samostalno poslovanje i kako bi se razvilo pčelarstvo u pograničnim regionima Crne Gore i Bosne i Hercegovine, dobile po deset pčelinjih društava i košnice, što je bila osova za pokretanje posla
398 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Tufik Softić
Sa konferencije, Foto: Tufik Softić

Četrdeset osoba sa invaliditetom iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine dobilo je podršku za samozapošljavanje kao pčelari, kroz projekat koji finansira Evropska unija sa više od dvjesta hiljada eura.

To je saopšteno na završnoj konferenciji projekta „Osobe sa invaliditetom, lideri u pčelarstvu“ koji je održana u Beranama.

Koordinator projekta Milisav Korać rekao je da da su sve osobe sa invaliditetom, kako bi im se pružila prilika za samostalno poslovanje i kako bi se razvilo pčelarstvo u pograničnim regionima Crne Gore i Bosne i Hercegovine, dobile po deset pčelinjih društava i košnice, što je bila osova za pokretanje posla.

"Osobe sa invaliditetom, koje su bile uključene u projekat, prethodno su prošle obuku specijalno prilagođenu njihovim potrebama, a dobili su i dodatnu podršku u vidu mentorstva. Obuke organizovane tokom projekta, kao i stručna literatura za dalje obrazovanje pomogle su korisnicima da se više uključe u proces samozapošljavanja u pčelarstvu i time ostvare šansu za zaposlenje“ – rekao je Korać.

Prema njegovim riječima tokom implementacije projekta uspostavljena su dva takozvana klastera proizvođača meda osoba sa invaliditetom i njihovih porodica u obije države, po dvadeset članova u klasteru u Crnoj Gori i Srbiji.

"Vodili smo računa o rodnoj ravnopravnosti, tako da je od tih četrdeset učesnika, čak dvadeset žena“ – kazao je Korać.

Projekat „osobe sa invaliditeto, vođe u pčelarstvu“ ukupne vrijednosti 245.388 eura, finasira Evropska unija sa učešćem od 85 odsto, putem pregogranične saradnje, dok 15 odsto sufinansiraju partnerske organizacije.

Projekat predvodi udruženje „Naša inicijativa“ iz Podgorice sa partnerskim organizacijama iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine – Udruženje „Sunce“ sa Pala, Udruženje "Uljanik“ iz Berana i Udruženje pčelara „Pale“.

"Po završetku projekta, mi ćemo pratiti naše učensike, kako bi se oni što bolje uključili i dali svoj doprinos razvoju ove važne poljoprivredne grane", kazao je Korać.

Završnoj konferenciji, koja je okupila veliki broj učesnika projekta koji su već formirani kao iskusni pčelari, prisustvovali su predstavnici Evropske unije, Vlade Crne Gore, Opštine Berane i svih partnerskih organizacija.

Bonus video: