Protest "Za spas Bistrice" u subotu u Bijelom Polju

"Želimo poslati jasnu poruku svim, koji rade na tome da Bistricu stave u cijev, da nećemo dozvoliti da se na rijeci Bistrici gradi mHE, jer je ona dobro svih nas, buduća turistička i poljoprivredna snaga Bijelog Polja, od koje svi imamo koristi, i upravo zato dužni smo je čuvati za nas i naša pokoljenja"
1048 pregleda 1 komentar(a)
Sa mosta na Bistrici, Foto: Za spas Bistrice
Sa mosta na Bistrici, Foto: Za spas Bistrice

Građanska inicijativa "Za spas Bistrice" 19. oktobra u subotu u 12 časova, održava ispred opštine Bijelo Polje, ekološki protest povodom izgradnje mHE na rijeci Bistrici.

Organizatori, kako je saopšteno, očekuju da će ovo biti do sada "najveći ekološki protest za zaštitu jedne rijeke, ne samo u Crnu Goru, već i u regionu".

"Već je svima jasno, da je Bistrica ujednila čitavo Bijelo Polje, Sjeverni region i Crnu Goru, da su svi dali podršku da se ona zaštiti od uništavanja. Nakon protesta gradjani će krenuti u protestnu šetnju, od zgrade opštine, ulicom Slobode pored robne kuće,,Forum“, ulicom Živka Žižića, desno Tršovom ulicom prema Nikoljcu, do vatrogasne službe, ponovo stepenicama do spomenika", saopštili su organizatori.

Nakon protestne šetnje, organizovan je odlazak sa trga u Bistrici, u mjestu Luge, pored rijeke Bistrice, gdje se organizuje skup, povodom formiranja Inicijativnog odbora, koji ce pokrenuti manifestaciju, Dani pastrmke i zdrave hrane-Bistrica-Bijelo Polje 2020.

Na skupu će se besplatno dijeliti pečena riba i riblja čorba, svim učesnicima skupa, kao i građanima, koji su zainteresovani da prisustvuju na ovoj manifestaciji, takođe, će se obezbijediti i prevoz do Bistrice, svim zainteresovanima.

"Na kraju želimo poslati jasnu poruku svim, koji rade na tome da Bistricu stave u cijev, da nećemo dozvoliti da se na rijeci Bistrici gradi mHE, jer je ona dobro svih nas, buduća turistička i poljoprivredna snaga Bijelog Polja, od koje svi imamo koristi, i upravo zato dužni smo je čuvati za nas i naša pokoljenja.

Zato svi u subotu u 12 časova da svi zajedno na jedan lijep način kakav zaslužuje I Bistrica kažemo NE", navodi se u saopštenju GI "Za spas Bistrice".

Bonus video: