Borova šuma pred odbornicima?

“Za par dana peticiju je potpisalo više od 700 Ulcinjana, čime je premašen zakonski okvir"
1789 pregleda 0 komentar(a)
Borova šuma u Ulcinju, Foto: URA Ulcinj
Borova šuma u Ulcinju, Foto: URA Ulcinj
Ažurirano: 18.10.2019. 07:42h

Organizatori nedavnih protesta za zaštitu Borove šume predali su u srijedu predsjedniku lokalnog parlamenta Iliru Čapuniju peticiju sa više od 700 prikupljenih potpisa građana Ulcinja.

Time su, tvrde organizatori, ispunjeni uslovi da Čapuni nadležnom organu lokalne samouprave i radnom tijelu skupštine dostavi na mišljenje ranije podnijeti zahtjev mještana kojim se traži da odbornici usvoje odluku o uvođenju moratorijuma na gradnju u zoni Borove šume od bivšeg hotela “Galeb” do pojasa iza hotela “Albatros”, sa obje strane saobraćajnice. Organizatori su podsjetili da su Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut Opštine Ulcinj precizirali da građansku inicijativu može podnijeti najmanje tri odsto građana, što odgovara cifri od 600 potpisnika.

“Za par dana peticiju je potpisalo više od 700 Ulcinjana, čime je premašen zakonski okvir. Intersovanje je bilo ogromno i mnogi nijesu uspjeli da stave potpis zbog ranije preuzetih obaveza. To ne znači da oni lično neće prisustvovati narednm protestima koji će biti još masovniji”, naveli su organizatori, koji se nadaju pozitivnoj odluci Skupštine.

Razlog podnošenja peticije je namjera lokalne vlasti da na Vladu prebaci osam hiljada kvadrata zemljišta između “Galeba” i “Albatrosa” radi deblokade računa. Vlada bi zauzvrat Opštini uplatila tri miliona eura i kod banaka garantovala za još dva, koje će predvidjeti budžetom za narednu godinu. Atraktivna parcela pokriva iznos koji će Vlada uplatiti Opštini budući da se tržišna cijena kvadratnog metra u toj zoni kreće više od 600 eura.

Žiro-račun Opštine na iznos od oko šest miliona eura, više od tri mjeseca, blokirala je budvanska firma “Rekreaturs”, za srušene objekta u naselju K1 prije 35 godina.

Blokada računa uslijedila je nakon što je Vrhovni sud u martu ove godine potvrdio presudu Apelacionog suda u korist “Rekreatursa”, koji posluje u okviru “Atlas grupe” odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

Predmet je trenutno pred Ustavnim sudom, a pravni zastupnik ulcinjske Opštine, podgorički advokat Filip Jovović kazao je ranije “Vijestima” da je u slučaju negativnog odgovora, naredna adresa Strazbur.

Do sada je sa računa Opštine skinuto preko 1,5 miliona eura.

Bonus video: