Četrdesetak članova porodice Imeri ostalo bez krova nad glavom

Iz Službe zaštite i spašavanja su objasnili da je požar izbio oko 22.45 časova, i da su vatrogasci sve do jutros dežurali i sprječavali da se vatra sa četiri kontejnera u plamenu proširi na još pet, koliko ih ukupno ima na toj lokaciji
2036 pregleda 1 komentar(a)
U požaru uništen kontejner, Foto: Tufik Softić
U požaru uništen kontejner, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 18.10.2019. 13:09h

Oko četrdeset članova porodice Imeri sa Kosova, koji nalaze utočište u Beranama, ostali su bez krova nad glavom nakon što su sinoć izgorjeli stambeni kontejneri u nekadašnjem izbjegličkom naselju na Rudešu u Beranama.

Dok oni tvrde da već večeras nemaju gdje da spavaju, iz policije kažu da u kontejnerima ova lica samo povremeno boravila, i to samo u tri, dok su ostali kontejneri korišteni kao magacinski prostor.

Iz Službe zaštite i spašavanja su objasnili da je požar izbio oko 22.45 časova, i da su vatrogasci sve do jutros dežurali i sprječavali da se vatra sa četiri kontejnera u plamenu proširi na još pet, koliko ih ukupno ima na toj lokaciji.

Tačan uzrok požara jos nije utvrđen, ali se pretpostavlja da to mogla biti šterika ili nestručno rukovanje sa elektro instalacijama koje su bile nelegalno priključene. Pripadnici ove romske porodice traze da hitno budu prebačeni u takozvano kosovsko izbjegličko naselje, koje je ostalo prazno poslije izgradnje zgrada za izbjeglice na Rudešu.

U Beranama i dalje nalazi utočište oko tri do četiri hiljade izbjeglica sa Kosova i drugih država sa prostora eks Jugoslavije. Veliki broj pripadnika RAE populacije živi i u privatnom smještaju u naselju Talum, pored lokalnih Roma.

Bonus video: