Vujičić: Upotreba video nadzora može ugroziti privatnost pojedinca

"Kada država pokušava da zađe djelimično u privatnost pojedinca bez posebnog obrazloženja to uvijek navodi na određenu sumnju u same motive za te aktivnosti", naveo je Vujičić
1550 pregleda 2 komentar(a)
Vujičić, Foto: Savo Prelević
Vujičić, Foto: Savo Prelević

Upotreba video nadzora može značajno da ugrozi privatnost pojedinca, kao i druga prava i slobode ljudi, a Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) moralo bi da detaljnije obrazloži razloge njegovog uvođenja, ocijenjeno je iz Građanske alijanse (GA).

MUP će potrošiti blizu pet miliona eura kako bi pokrilo gradove video-nadzorom a kao razlog navodi se smanjenje stope kriminala.

Koordinator programa ljudskih prava u GA, Zoran Vujičić rekao je da u današnjoj digitalnoj eri, kada je sve izloženo javnosti na društvenim mrežama, pitanje prava na privatnost i koliko ono zaista postoji je upitno.

"Kada država pokušava da zađe djelimično u privatnost pojedinca bez posebnog obrazloženja to uvijek navodi na određenu sumnju u same motive za te aktivnosti", naveo je Vujičić.

On je mišljenja da upotreba video nadzora može značajno da ugrozi privatnost pojedinca, ali i druga prava i slobode ljudi, na primjer slobodu kretanja, pravo na zaštitu podataka o ličnosti a da bi, prije svega, Ministarstvo unutrašnjih poslova moralo da detaljnije obrazloži razloge uvođenja video nadzora.

"Reći samo radi efikasnijeg rada policije i prevencije nije dovoljno. MUP mora da uradi detaljnu analizu ili ako je uradio da je dostavi na uvid gdje je povećan kriminogeni rizik i gdje je posebno važno da se postave kamere jer će se uvijek postaviti pitanje opravdanosti postavljanja kamera bas na neko mjesto a ne na neko drugo", kazao je Vujičić.

On je poručio i da građani moraju biti upoznati sa video nadzorom na odgovarajući način kako njegova svrha ne bi bila ugrožena.

"Pravo nadzora i jasan sistem kontrole je od suštinske važnosti. Ukoliko to nije definisano do kraja zloupotrebe će biti neminovne", smatra Vujičić.

Prema njegovim riječima, Zakon o zaštiti ličnosti podataka jasno definiše ko je rukovalac zbirki podataka i način korišćenja istih .

Kako je naveo, Agencija za zaštitu ličnih podatak je morala tokom cijelog ovog postupka biti uključena u ovu priču.

"Koliko će se dugo čuvati materijal, gdje, kako će se uništavati, da li će se materijal prikupljen na ovaj način iznositi i dijeliti sa drugim zemljama je nešto što može ozbiljno ugroziti prava svakog pojedinca ukoliko se ne koristi u skladu sa zakonom", naveo je Vujičić.

Kako je kazao, po pravilu građani bi morali biti upoznati sa video nadzorom i jasno istaći da je taj reon pokriven video nadzorom.

Vujičić je ukazao da treba voditi računa o mjestima poput škola,vrtića i slično.

"To je posebno osjetljiva materija i tu bi MUP morao biti krajnje oprezan i uzdržan i bez posebne saglasnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka izbjegavati da postavlja video nadzor u blizini takvih ustanova", zaključio je Vujičić.

Bonus video: