Mladi crnogorski robotičari na takmičenju u Dubaiju

Članovi crnogorske ekipe su Todor Čapunović iz Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” Danilovgrad, Aleksandar Boljević iz podgoričke Gimnazije i učenik Srednje mješovite škole “Mladost iz Tivta Komnen Kankaraš
1885 pregleda 3 komentar(a)
Mladi robotičari treći put predstavljaju Crnu Goru na svjetskom takmičenju, Foto: Nina Drakulić
Mladi robotičari treći put predstavljaju Crnu Goru na svjetskom takmičenju, Foto: Nina Drakulić

Crnogorski tim mladih robotičara ove godine će, treći put, ponovo predstavljati Crnu Goru na takmičenju u Dubaiju.

Tema svjetskog takmičenja, koje predstavlja pravu Olimpijadu u robotici za srednjoškolce, svake godine je neki globalni problem, a sada je u fokusu zagađenost okeana.

Članovi crnogorske ekipe su Todor Čapunović iz Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” Danilovgrad, Aleksandar Boljević iz podgoričke Gimnazije i učenik Srednje mješovite škole “Mladost iz Tivta Komnen Kankaraš.

Mentori su Nikola Bulatović - saradnik u nastavi na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Dragan Todorović koji je bio takmičar prethodnih godina i ove godine prenosi svoje iskustvo kao mentor na mlađe članove ekipe i Nina Drakulić, koordinatorka projekta i studentkinja specijalističkih studija smjer telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu UCG-a.

Drakulić je „Vijestima“ kazala da je crnogorski tim robotičara i prethodne dvije godine uspješno predstavljao našu zemlju na srednjoškolskim svjetskim takmičenjima FIRST Global Challenge.

„U Vašingtonu smo prije dvije godine osvojili 13. mjesto, a takmičila se ukupno 161 zemlja. Prošle godine, u Meksiko Sitiju smo zbog manjih tehničkih poteškoća osvojili 72. mjesto u takmičenju 169 timova (zemalja). Takmičenje se ove godine održava u Dubaiju, sa temom ‘Ocean Opportunities’, a mi kao i prethodnih godina već naporno radimo kako bismo obezbijedili svoje učešće i ostvarili pozitivan rezultat za našu zemlju“, istakla je ona.

Pojasnila je da je tema ovogodišnjeg takmičenja zagađenost okeana, kako bi se među mladima probudila svijest i kako bi došli do ideje kako da kroz „igru“ jednog dana naprave neki proizvod, koji će pomoći eliminisanju štete nastale prilikom zagađenja okeana, mora, pa i kopna.

„Cilj ovog takmičenja je osim toga i jačanje STEM tehnologije koja je zadnjih godina vrlo popularna, i od čega se zapravo i sama robotika sastoji. STEM (science, technology, engineering, maths) tehnologija objedinjuje četiri cjeline u jednu. To su nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Takođe i prevazilaženje barijera između različitih kultura, razmjena znanja da bi zajedničkim snagama došli do određenog cilja“, istakla je Drakulić.

STEM tehnologija
Cilj ovog takmičenja je i jačanje STEM tehnologije(Foto: Nina Drakulić)

Ona je kazala da na ovom važnom takmičenju učestvuju skoro sve zemlje svijeta.

„O važnosti i imidžu takmičenja, pored velikog broja učesnika, govori i to da su ceremoniju otvaranja takmičenja prethodne dvije godine predvodili Ivanka Tramp (kćerka predsjednika SAD Donalda Trampa) i predsjednik Meksika. Ceremoniji otvaranja, ali i takmičenju, prisustvovale su mnogobrojne diplomate, ambasadori i istaknuti predstavnici zemalja. Kako bismo našu zemlju predstavili na što bolji način, kontaktirali smo našu ambasadorku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić koja će biti naš gost na takmičenju“, saopštila je Drakulić.

Bonus video: