Podgoričanki fizikalna zakazana za jun 2020.

Iz KC su “Vijestima” odgovorili da se u Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju hitno zakazuju stanja nakon povreda (od jedne do dvije sedmice) i akutnih stanja (od jedne do četiri sedmice)
4597 pregleda 6 komentar(a)
Više pacijenata tvrdi da na prvu terapiju čekaju više od tri mjeseca, Foto: Shutterstock
Više pacijenata tvrdi da na prvu terapiju čekaju više od tri mjeseca, Foto: Shutterstock

Pacijentkinji D. M. iz Podgorice zakazana je fizikalna terapija u Kliničkom centru (KC) za jun naredne godine, iako su joj, tvrdi, ljekari preporučili da što hitnije započne liječenje.

U KC, međutim, kažu da se pacijenti sa hroničnim degenerativnim promjenama, jer je u pitanju “obnova terapije”, zakazuju za četiri do osam mjeseci.

D. M. je “Vijestima” rekla da je od ortopeda, zbog problema sa kičmom, dobila uput za neurologa i fizikalnu terapiju. Neurolog joj je, tvrdi, kazao da njoj, zbog dijagnoze diskus hernia, pomaže samo fizikalna.

Nakon toga, D. M. je zakazana terapija za 15. jun, u 7:20 časova, koja trebalo da traje do 13. jula 2020. godine. Pacijentkinja je “Vijestima” ispričala da se početkom mjeseca žalila Zaštitniku prava pacijenata KC, ali da još nije dobila odgovor.

Kazala je i da joj je na šalteru za zakazivanje rečeno da bi, u slučaju skraćenja liste čekanja i nabavke novog aparata, mogla da dođe na red i ranije, na proljeće naredne godine.

Zbog spornog termina, D. M. je odlučila da o svom trošku ide na fizikalnu terapiju u privatnu zdravstvenu ustanovu.

Iz KC su “Vijestima” odgovorili da se u Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju hitno zakazuju stanja nakon povreda (od jedne do dvije sedmice) i akutnih stanja (od jedne do četiri sedmice).

“Kod hroničnih degenerativnih promjena pacijenti se zakazuju na četiri do osam mjeseci, jer je u pitanju obnova terapije. Dakle, u ovom slučaju govorimo o hroničnim pacijentima koji duži niz godina dolaze na fizikalnu terapiju”, piše u odgovoru KC-a.

Pojasnili su da Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju čine dva odjeljenja - za ranu rehabilitaciju gdje se zbrinjavaju bolnički pacijenti i odjeljenje za ambulantnu rehabilitaciju:

“Dakle, zaposleni u Centru, pored ambulantnih, tretiraju i bolničke pacijente u KC”.

Iz ove zdravstvene ustanove kazali su da je tokom prošle nedjelje dnevno na raznim vidovima terapije bilo 412 pacijenata, odnosno oko 1.600 procedura, “što pokazuje da Centar radi u punom kapacitetu, čak i preko standarda i normi”.

“Važno je naglasiti da redovno pratimo stanje o popunjenosti otvorenih ambulanti i u skladu sa mogućnostima otvaraju se novi termini. Moramo, takođe, da naglasimo da se dešava upravo kod hitnih slučajeva da pacijenti ne dođu na zakazani pregled, a da prethodno nijesu otkazali termin kod izabranog doktora”, zaključili su iz KC-a.

Pacijentkinja D. M., kojoj ovo nije prva fizikalna terapija, kaže da se ranije zakazivalo uvijek u roku od tri do četiri mjeseca.

“Računala sdam da ću doći na red oko Nove godine, ali zaista nijesam vjerovala da ću termin za fizikalnu terapiju dobiti tek narednog ljeta”, kazala je ona.

Bonus video: