Spomenik čeka obećani ukras tri i po godine

Granitne kocke uništili vandali, a tadašnji potpredsjednik Opštine kazao da će uraditi sve da spomenik pod Trebjesom vrate u prvobitno stanje. Njegov nasljednik ponavlja isto, iako kaže da nije upoznat sa devastacijom
2061 pregleda 1 komentar(a)
Spomenik u aprilu 2016., Foto: Svetlana Mandić
Spomenik u aprilu 2016., Foto: Svetlana Mandić

Ni nakon tri i po godine nije obnovljen plato oko Spomenika palim borcima u Drugom svjetskom ratu pod Trebjesom, u Nikšiću, sa kojeg su vandali poskidali ukrasne granitne kocke.

Tada su čelnici Opštine, predstavnici političkih partija, borci, komunisti, NVO sektor, građani, jednom riječju svi, osudili vandalski čin.

Iz lokalne uprave su obećali da će brzo vratiti sve u prvobitno stanje.

Tadašnji potpredsjednik Opštine Radoš Šućur obećao je u aprilu 2016. da će Opština uraditi sve da se uništeni dio spomenika, koji služi, kako je kazao, na ponos Nikšiću i Crnoj Gori, što prije vrati u prvobitno stanje.

“Na kolegijumu smo raspravljali o devastacijama. Mislim da je najbolji odgovor na vandalizam sve ponovo vratiti u provobitno stanje. Valjda će jednoga dana i ti pojedinci vidjeti da rade nešto što nije dobro za ovaj grad“, kazao je tada Šućur.

Spomenik Bikšić
Spomenik danas(Foto: Svetlana Mandić)

Mjesec kasnije, obilježavajući Dan pobjede nad fašizmom, Šućur je objasnio da je problem naći granitne kocke koje su vandali skinuli.

“Imali smo problema da nađemo originalne materijale koji su ugrađeni u spomenik. U Crnoj Gori ih nema. Međutim, angažovali smo se da nađemo odakle potiče ovaj kamen da ne bismo narušili na bilo koji način spomenik”, kazao je Šućur.

Godinu kasnije, na funkciji potpredsjednika zamijenio ga je njegov partijski kolega Marko Radojević (SD) koji je kazao “Vijestima” da nije upoznat sa devastacijom prostora oko spomenika, kao i da će lokalna uprava u što skorijem vremenu to riješiti.

Predsjednik nikšićkog Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Slobodan Mirjačić rekao je da se nada da će prostor oko spomenika biti doveden u stanje prije devastacije.

“Jedan privatnik je bio obećao da će naći kocke i to obnoviti, ali on je nažalost preminuo, a sa njegovom smrću je i ideja pala u vodu. U nekoliko narednih dana poslaću predlog Opštini kada se bude pravio finansijski plan da nađu prostora i mjesta da se riješi to”, kazao je Mirjačić.

Spomenik ispod Trebjese, na kome je uklesano: “Vašem junaštvu vjekovima će pokoljena da se dive“, podignut je u čast 32 rodoljuba koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu, među kojima su Ljubo Čupić i Joka Baletić.

Mirjačić: Traži se mjesto za spomen-ploče

Prema riječima Mirjačića, UBNOR pokušava da nađe mjesto gdje bi bile smještene spomen-ploče koje su se nalazile na objektima koji su u međuvremenu, zbog zuba vremena, propali.

“Spomen-ploča koja je bila iza Spomenika palim borcima nalazi se u Muzeju, ali to nije adekvatno mjesto. Problem je gdje sa njom i sa još dvadesetak ploča na teritoriji opštine koje su bile na objektima koji su propali. Očekivao sam da se u Domu revolucije nađe mjesto gdje bi se one pohranile, ali kako sada stvari stoje tamo neće biti mjesta za Zavičajni muzej revoluciji. Vjerujem da će se ipak naći adekvatno mjesto za njih”, kazao je Mirjačić.

Podsjetio je da je UBNOR u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući donacijama, uspio da obnovi i izgradi nekoliko spomen-obilježja, poput spomenika devetorici Petrovića na Grahovu, spomen-ploča na Javorku, u Gornjem Polju, Tunjevu, spomenika komitima u Nikšiću. Naredne sedmice će u Nudolu biti otvorena obnovljena porodična kuća Save i Nikole Kovačevića.

“U posljednje vrijeme vraća se i Ministarstvo kulture i obnavlja dosta spomenika. Do sada su obnovili spomenik na Vraćenovićima, u Goliji, most na Duklu i još desetine spomenika. Jasno mi je da ne mogu sve stići da obnove, ali očekujem da i Opština počne neka sredstva da izdvaja, jer je oko polovine spomen obilježja u nadležnosti SO. U Nikšiću imamo 250 spomen-obilježja”.

Bonus video: