Akcija na sjeveru: Preventivnim pregledima protiv karcinoma dojke

Iz FORS Montenegra podsjećaju da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Crnoj Gori se tokom 2018. sa karcinomom dojke suočilo 420 osoba uz 129 slučajeva sa smrtnim ishodom (31%)
606 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija (NVO) FORS Montenegro pozvala je žene iz Andrijevice, Berana, Bijelog Polja, Gusinja, Petnjice, Plava, Kolašina, Mojkovca i Rožaja, da zakažu besplatne preventivne preglede grlića materice i dojki, koje pomenuta NVO organizuje u saradnji sa domovima zdravlja iz navedenih opština.

Obilježavanje oktobra kao mjeseca borbe protiv karcinoma dojke samo je jedna od aktivnosti koju FORS Montenegro realizuje u okviru projekta CARES „Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja“ koji se sprovodi u pomenutim opštinama na sjeveru Crne Gore.

„Projekat doprinosi unapređivanju kvaliteta usluga u sektoru reproduktivnog zdravlja i informisanju stanovništva o značaju prevencije i očuvanja reproduktivnog zdravlja, a sve to kroz nabavku opreme za domove zdravlja uključene u projekat, organizovanje preventivnih pregleda, kampanju podizanja nivoa svijesti o reproduktivnom zdravlju, predavanja na ovu temu, prekograničnu konferenciju“, naveli su iz FORS-a.

Kako stoji u njihovom saopštenju za javnost anketa o znanju i navikama žena u domenu reproduktivnog zdravlja koju su organizovali ove godine pokazala je da su ispitanice prilično informisane o reproduktivnom zdravlju, ali da nerado vrše preventivne preglede.

„Samim tim nedovoljno koriste šansu da otkriju bolest na vrijeme i doprinesu lakšem i uspješnijem izlječenju. Posebno zabrinjavaju podaci da čak 44 odsto ispitanica nikada nije bilo na preventivnom pregledu, 32 odsto nije nikada radilo samopregled, 47 odsto nikada nije bilo na ultrazvučnom pregledu dojke, dok 60 odsto njih nikada nije radilo mamografski pregled, koji se ženama iznad 45. godine preporučuje jednom u dvije godine“, stoji u saopštenju.

Iz FORS Montenegra podsjećaju da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Crnoj Gori se tokom 2018. sa karcinomom dojke suočilo 420 osoba uz 129 slučajeva sa smrtnim ishodom (31%).

„Uprkos veoma velikim rizicima po život i zdravlje koji predstavljaju karcinomi, neki od njih, kao što je karcinom dojke, mogu se otkriti u ranoj fazi, prije pojave simptoma, putem preventivnih pregleda čime se značajno povećavaju šanse za potpuno i trajno izlječenje. Istraživanja pokazuju da se čak oko 90 odsto žena koje otkriju karcinom dojke u početnom stadijumu, uspješno izliječi. Nažalost, ova šansa se ne koristi u dovoljnoj mjeri, a rano otkrivanje zaista može spasiti život“, poručuju iz FORS-a.

Kako su istakli poražavajuća je činjenica da, u prosjeku, svaka osma žena oboli od karcinoma dojke. Zbog toga je izuzetno važno biti svjestan značaja prevencije kada je pomenuta bolest u pitanju. Prevencija podrazumijeva mjesečne samopreglede, redovne godišnje ljekarske preglede, reagovanje na svaku uočenu promjenu na dojkama i zdrav način života, uz zdravu ishranu, normalnu tjelesnu težinu kao i izbjegavanje stresa, cigareta, zadimljenih prostorija, alkohola i toksičnih higijenskih sredstava.

„Poznato je da je u samo oko deset odsto slučajeva obolijevanja genetski faktor bio uzročnik, dok su u svim drugim slučajevima, uzročnici ostali faktori na koje možemo uticati. Oktobar se širom svijeta obilježava kao mjesec borbe protiv karcinoma dojke, sa namjerom da se poveća podrška i skrene pažnja javnosti na značaj ranog otkrivanja i liječenja ove bolesti. Karcinom dojke spada u najčešće uzroke obolijevanja i smrtnosti žena kada su u pitanju maligne bolesti“.

Projekat CARES finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020, a sufinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore. Projekat se realizuje u partnerstvu sa organizacijom Evropski centar za prava manjina sa Kosova, koja projekat sprovodi u opštinama Peć, Istok, Klina, Dečane i Đakovica.

Bonus video: