Kurpejović: Visokoškolcima u Programu stručnog osposobljavanja ponuđeno 11.600 mjesta

Kurpejović je kazala da je prošle sedmice završeno prijavljivanje poslodavaca iz privatnog i javnog sektora, a broj oglašenih mjesta je veći nego prethodnih godina
709 pregleda 0 komentar(a)
Kurpejović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Kurpejović, Foto: Ministarstvo prosvjete

Visokoškolcima u Programu stručnog osposobljavanja ponuđeno je 11.600 mjesta, od čega je 63 odsto iz privatnog, a ostatak iz javnog sektora, saopštila je generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović.

Kurpejović je kazala da je prošle sedmice završeno prijavljivanje poslodavaca iz privatnog i javnog sektora, a broj oglašenih mjesta je veći nego prethodnih godina.

„Prošle godine je bilo 11.005 mjesta dok je ove godine 11,6 hiljada. Kada se uporedi sa prvom godinom, kada je počeo program da se implementira, vidjećemo da je taj broj mnogo veći, jer je tada bilo prijavljenih samo pet hiljada“, rekla je Kurejović agenciji MINA.

Ona je podsjetila da se program realizuje već osmu godinu zaredom, i da je na ovogodišnjem konkursu preko 63 odsto oglašenih mjesta iz privatnog a ostatak iz javnog sektora.

Kako je naglasila Kurpejović, cilj projekta je da se motiviše privatni sektor da više učestvuje u takvim aktivnostima, koje doprinose povećanju zapošljivosti mladih i otvaranju novih radnih mjesta.

„Nadamo da će sledeće godine rezultati biti bolji kada govorimo o zapošljavanju“, rekla je Kurpojević.

Prema njenim riječima, bitno je pomenuti da postoji i ustaljena praksa kada je u pitanju broj oglašenih mjesta po opštinama.

Podgorica, kako je istakla, prednjači, sa prijavljenih pet hiljada mjesta.

Kurpejović je napomenula da je 18. oktobra počeo postupak prijavljivanja za visokoškolce, koji će trajati do 18. novembra.

„Korisnici se prijavljuju elektronskim putem preko portala euuprave, a sama procedura prijavljivanja je lakša u odnosu na poslodavce“, rekla je Kurpejović.

Ona je navela da bi visokoškolci prošli prvi korak prijave neophodno je da se prethodno prijave na Zavod za zapošljavanje.

„Jedan od uslova za učešće je da se visokoškolac nalazi na evidenciji Zavoda i da nema radnog iskustva sa visokom obrazovanjem“, kazala je Kurpejović.

Kako je pojasnila, sledeći korak jeste provjera studenta u evidenciji visokog obrazovanja i njegove prosječne ocjene, a za one studenete koji su završili van Crne Gore ta provjera se u radi u Ministrstvu.

„Poslednji korak za buduće korisnike programa je izbor poslodavaca, odnosno sedam preferenci od onih koji su tražili njihovu kvalifikaciju ili studijski program“, rekla je Kurpejović.

Ona je dodala da nakon procedure prijavljivanja dolazi do povezivanja korisnika sa poslodavcem i objavljivanja liste gdje se može vidjeti koje poslodavce je koji korisnik dobio i obrnuto.

„Postoje i poslodavci koji su tražili po nekoliko korisnika kojima su u obavezi da obezbijede kvalitetno stručno osposobljavanje sa mentorom kako bi oni bili osposobljeni da samostalno obavljaju posao u svojoj djelatnosti“, istakla je Kurpejović.

Ona je podsjetila da program osmu godinu zaredom realizuje Vlada, zajedno sa Ministarstvima prosvjete i javne uprave, Upravom za kadorove i Zavodom za zapošljavanjem

Bonus video: