Kovačević: Čovjek treba da služi rijeci, ništa manje nego rijeka čovjeku

Predsjednica Opštine Danilovgrad najavila formiranje upravljačkog tijela sa službom zaštite, nakon proglašenja rijeke Zete parkom prirode
2251 pregleda 2 komentar(a)
Sa javne rasprave, Foto: PR Centar
Sa javne rasprave, Foto: PR Centar

Upravljačko tijelo sa službom zaštite, koje će biti formirano nakon proglašenja Rijeke Zete parkom prirode, imaće za cilj suzbijanje krivolova i izlivanja neprečišćenih otpadnih voda u tu rijeku, najavila je predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević.

Ona je danas, na prvoj javnoj raspravi povodom nacrta Studije zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra Dolina rijeke Zete i Odluke o proglašenju Parka Prirode „Rijeka Zeta“ kazala da je Opština Danilovgrad odlučila da zaštiti dolinu Rijeke Zete, „jer je Rijeka Zeta i sama Bjelopavlićka ravnica od životnog i ekonomskog značaja za naše lokalne zajednice“.

„Ona je bila i može da bude jedan od osnova za razvoj privrede, poljoprivrede, turizma i kulturnog razvoja Danilovgrada. Zato smo, zajedno sa Glavnim gradom, ušli u postupak proglašavanja doline rijeke Zete zaštićenim prirodnim dobrom. Zajedno smo u ovome jer priroda ne poznaje administrativne granice, a svaka saradnja vodi samo boljem uspjehu“, istakla je Kovačević.

Ona je podsjetila da su na obalama rijeke Zete glavna naselja i privredne djelatnosti Opštine Danilovgrad.

„Ovaj grad je bazirao svoj razvoj u prošlosti upravo na prirodnim dobrima rijeke Zete i upravo njegov dalji razvoj treba da bude takav da ne umanjuje, nego podiže vrijednost Rijeke Zete i Danilovgrada. Zato, da bi se Danilovgrad razvijao, Rijeka Zeta treba biti zaštićena, a to znači da čovjek treba da služi rijeci, ništa manje nego rijeka čovjeku“, istakla je Kovačević.

Ona je najavila da, nakon proglašenja parkom prirode, planiraju da formiraju upravljačko tijelo sa službom zaštite.

„Prvi cilj tog upravljačkog tijela biće suzbijanje krivolova i izlivanja neprečišćenih otpadnih voda u Rijeku Zetu. Iskoristićemo mehanizam zagađivač i korisnik plaća kada su u pitanju privredni subjekti. Ovim ćemo uspjeti da ubrzamo oporavak rijeke i učinimo upravljačko tijelo nezavisnijim, a službu zaštite profesionalnijom“, pojasnila je Kovačević.

Ona je kazala da im je cilj da proglašenje Rijeke Zete bude 9. decembra, „u dane kada slavimo Dan oslobođenja i dan kad ovaj grad slavi jubilej 150 godina postojanja“.

Potpredsjednik Opštine Danilovgrad, Ilija Grgurović, podsjetio je da je sve počelo 14. februara kada je potpisana inicijativa o zaštiti rijeke Zete.

„Inicijativu su potpisali Agencija za zaštitu životne sredine, Glavni grad i Opština Danilovgrad. Epilog je jasan. Očekujemo da Vlada na nekoj od narednih sjednica proglasi područje Rijeke Zete područjem od posebne važnosti za državu Crnu Goru, parkom prirode“, rekao je Grgurović.

Gradonačelnik Glavnog grada, Ivan Vuković, kazao je da je tim od dvadesdetak sručnjaka, kako ljudi iz Agencije za zaštitu životne sredine, tako i nezavisnih eksperata, što domaćih što inostranih vrijedno radio na pripremi Nacrta studije zaštite, navodeći da je ta studija pokazala opravdanost inicijative.

„Nakon preko 200 dana provedenih na terenu, dobili smo jednu vrijednu bazu podataka koja pokazuje da se u slivu Rijeke Zete može pronaći preko 1000 što biljnih što životinjskih vrsta, da je ona područje od posebnog značaja kad je u pitanju biodiverzitet, jedinstveno po mnogo čemu“, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, ti razlozi, pored onih koji su ih vodili kad su donijeli odluku da se prvi put okupe tim povodom, „dodatno su nas uvjerili na neophodnost institucionalnog uobličavanja ove naše inicijative“.

„Danas i zvanično kreće javna prasprava. Tokom naredna 22 dana zainteresovana javnost će imati prilike da se bliže upozna sa onim što su rezultati ovog radnog tima i da da sugestije i kritike vezane za Nacrt studije i na nacrt odluke o proglašenju parkom prirode“, naveo je Vuković.

On je rekao da im preostaje, kao odgovornim lokalnim vlastima, da uz podršku Vlade Crne Gore nađu formulu „i da definišemo vremenski period koji bi značio mogućnost neophodnog prilagođavanja svih privrednih subjekata koji funkcionišu u slivu rijeke Zete kako bismo na kraju svi bili zadovoljni rezultatima inicijative“.

On je ukazao i na činjenica da se vodoizvorište Mareza u jednom dijelu snabdijeva vodom iz sliva rijeke Zete.

„Svaka vrsta negativnog uticaja sa ove strane, mogla bi sjutra imati ozbiljne negativne posljedice na kvalitet vode koju koriste potrošači u Glavnom gradu. To su situacije koje ne možemo dozvoliti“, istakao je Vuković.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Nikola Medenica, smatra da je Nacrt studije kvalitetan i sveobuhvatan dokument „koji je na prvom mjestu potvrdio sve ono što smo pretpostavljali za ovo područje“.

„Pretpostavljali smo da ono ima vanredno veliku vrijednost u pogledu biodiverziteta, prirodnih i ekokoloških vrijednosti, ali je takođe pokazalo i na međunarodnu važnost ovoga područija, pogotovo u pogledu ptica i biljaka“, istakao je Medenica.

On je rekao da se na tom području nalazi 20 odsto ukupnih biljnih vrsta koje su registrovane u Crnoj Gori, „preko 50 odsto kada govorimo o insektima i preko 75 odsto svih registrovanih ptičijih vrsta“.

„Prisustvo 19 vrsta riba ukazuje na činjenicu da je voda rijeke Zete još uvijek zadovoljavajućeg kvaliteta“, naveo je Medenica.

Ekspert Darko Saveljić, koji je predstavio Nacrt studije o zaštiti Rijeke Zete, kazao je da je ekspetski tim radio pola godine, više od 200 dana, a da je 19 stručnjaka radilo istraživanje na teritoriji doline Rijeke Zete.

„Rezultat je jasan – biodiverzitet ukazuje da je Rijeka Zeta stvarno čudesna. Što mi gledamo svaki dan, pa nam se ne čini toliko atraktivno, to je naučnicima, turistima, posebno značajno“ istakao je Savić.

On je kazao da u dolini Rijeke Zete su za pola godine popisali 774 biljne vrste.

„U cijelom Britaniji imate 1400 biljnih vrsta. U dolini rijeke Zete našli smo pet tipova staništa koja su od posebnog značaja za zaštitu prirode u Evropskoj uniji. U dolini Rijeke Zete našli smo nekoliko vrsta gljiva, mahovina, puževa, koji su prvi put registrovani u Crnoj Gori. Veliki broj insekata pokazuje da i dalje dolina rijeke Zete nije ugorožena intenzivnom poljoprivredom. Od 19 vrsta riba, deset su endemi“, istakao je Saveljić.

Prema njegovim riječima, dolina Rijeke Zete je jedna od najatraktivnijih staništa za ptice u Crnoj Gori.

„Ulcinjska solana, svjetski poznat brend, ima 252 vrste ptica. Evropa ih ima 530 vrsta. Na Skadarskom jezeru je 280 vrsta ptica. Dolina Rijeke Zete se nalazi u sendviču dva svjetski poznata brenda. U dolini rijeke Zete su 264 vrste ptica“, naveo je Saveljić.

Predstavnik Opštine Danilovgrad, Vuk Iković, kazao je predstavljajući režim zaštite parka prirode Rijeka Zeta, da prvu zonu predstavlja glavni tok Rijeke Zete i njene pritoke, navodeći da su plavne livade (ostaci nekadašnjih nizijskih šuma), a da treću zonu predstavlja sve ostalo – 70 odsto parka prirode.

On je kazao da je prva zona najvrijedniji dio parka prirode, navodeći da su u toj zoni dozvoljene kulturne, naučno-istraživačke i rekreativne aktivnosti.

„U ovoj zoni neće biti dozvoljena urbanizacija, lov i aktivnosti koje umanjuju kvalitet vode Rieke Zete.U drugoj zoni takođe nije dozvoljena urbanizacija, izvan postojećih urbanih naselja, i nije dozvoljen lov i kanalisanje vodotoka. U njoj su dozvoljene poljoprivredne aktivnosti koje su servis za podsticanje kvaliteta ovog područja“, rekao je Iković

U trećoj zoni dozvoljene su, kako je rekao, sve aktivnosti kojima su predviđene kroz Prostorno urbanistički plan Opštine Danilovgrad, kroz primjenu svih ekoloških standarda kojima se ne narušava koncept parka prirode.

Odbornik Demokrata Duško Stijepović upitao je da li se ovim elaboratom „priča oko malih hidroelektrana stavlja ad akta“, kao i da li su podatke koji su navedeni u Nacrtu studije mogli da dobiju od inspekcijskih organa, a ne samo od poljoprivrednika kojima je poslovanje vezano za dolinu rijeke Zete.

Kovačević je, odgovarajući na pitanje, kazala da će sa upravljačkim tijelom i lokalnim parlamentom, istrajati da što prije se utvrde rokovi svim zagađivačima Rijeke Zete.

"U ovome ćemo istrajati jer nam je to bio jedan od razloga da zaštitimo Rijeku Zetu“, istakla je Kovačević.

Naredna javna rasprava povodom nacrta Studije zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra Dolina rijeke Zete i Odluke o proglašenju Parka Prirode „Rijeka Zeta“ zakazana je za petak, 25. oktobar u 18 sati u Osnovnoj školi "Njegoš" u Spužu.

Bonus video: