"NAJVEĆI BROJ INFICIRAN VAN CRNE GORE"

IJZ: Od početka godine registrovano 14 slučajeva obolijevanja od malih boginja

od početka godine registrovano 14 slučajeva obolijevanja od malih boginja
155 pregleda 0 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Savo Prelević
Institut za javno zdravlje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2018. 10:24h

U Crnoj Gori je od početka godine registrovano 14 slučajeva obolijevanja od malih boginja – morbila, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Navodi se da je kod 12 slučajeva definitivna dijagnoza potvrđena u laboratorijama IJZ dok su rezultati seroloških analiza kod dva slučaja, za koje postoji jasna epidemiološka povezanost i klinička slika, granični.

Iz IJZ su kazali da su najveći broj oboljelih inficirani izvan Crne Gore ili su povezani sa uvozom virusa (78 odsto), dok je kod preostalih epidemiološko istraživanje u toku.

„Najpogođenije grupe su djeca mlađa od pet godina (64 odsto) a zatim odrasli stariji od 30 (36 odsto)“, kaže se u saopštenju.

Iz Instituta su saopštili da je deset oboljelih nije vakcinisano protiv malih boginja, dok za četiri odrasle osobe ne postoji podatak o ranije sprovedenoj vakcinaciji i najvjerovatnije nisu vakcinisani.

Radi spriječavanja daljeg širenja oboljevanja, kako su naveli iz te zdravstvene ustanove, svi oboljeli su liječeni u nadležnim bolnicama i Kliničkom centru Crne Gore, pri čemu se trenutno na bolničkom liječenju nalaze tri pacijenta.

Prema njihovim riječima, za dalje spriječavanje širenja oboljevanja u populaciji od posebnog značaja je vakcinacija protiv morbila.

„Ona se trenutno nesmetano sprovodi u svim godištima djece koja su predviđena za vakcinaciju, posebno među predškolcima, ali i među ostalom djecom koja na vrijeme nisu vakcinisana i odraslima koji su identifikovani da se nalaze pod povećanim rizikom kako od oboljevanja tako i od daljeg širenja virusa morbila“, kazali su iz IJZ.

Oni su poručili da se, iako su zbog zaraznosti virusa morbila ograničene učinkovitosti, nespecifične mjere prevencije moraju sprovoditi u opštoj populaciji sa ciljem daljeg preveniranja oboljevanja.

Preporučujemo za Vas