Grip stiže, a vakcina tek 31. oktobra

U regionu jedino Srbija započela vakcinaciju ovog mjeseca. U pojedinim evropskim zemljama imunizacija u novembru zbog kašnjenja kod proizvođača
2385 pregleda 2 komentar(a)
Vakcina se preporučuje starijim osobama, hroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima..., Foto: Savo Prelević
Vakcina se preporučuje starijim osobama, hroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima..., Foto: Savo Prelević

Domovi zdravlja tek posljednjeg dana oktobra treba da dobiju vakcinu protiv gripa, iako su navodno u institutima u regionu, susjednoj Srbiji i BiH, već laboratorijski potvrđeni prvi slučajevi ovog sezonskog virusa.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, vakcinacija u toj zemlji u svim domovima zdravlja počela je 15. oktobra, dok se u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Sloveniji očekuje početkom novembra. Prema pisanju evropskih medija, isporuka četvorovalentne vakcine proizvođača Sanofi Pasteur, koja se koristi i u Crnoj Gori, kasniće između jedne i dvije sedmice i u drugim zemljama zbog “neočekivanog kašnjenja u proizvodnji”.

Imunizacija protiv gripa u Crnoj Gori lani je počela početkom oktobra, prije dvije godine bila je u prvoj polovini oktobra, a 2016. krajem istog mjeseca.

Vakcina protiv gripa trebalo je, prema ugovoru apotekarske ustanove Montefarm i kompanije Farmalab od 5. septembra, da bude isporučena sredinom ovog mjeseca. Montefarm je tražio 22.700 doza vakcine i tenderom je traženo da maksimalni rok isporuke bude 15. oktobar. Za potrebne doze zdravstveni sistem izdvojiće 158.900 eura.

Gripa zvanično još nema u Crnoj Gori. Od 7. do 13. oktobra, prema podacima Instituta za javno zdravlje, prijavljeno je pet osoba sa simptomima nalik gripu, ali u Centru za medicinsku mikrobiologiju laboratorijskim putem nije potvđen slučaj infekcije ovim virusom.

Iz Instituta za javno zdravlje prošle sedmice su kazali da je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti 11. oktobra objavio prvi nedjeljni izvještaj o kretanju aktivnosti gripa za predstojeću sezonu.

“Aktivnost virusa gripa širom evropskog regiona je na niskom nivou. Sporadično se registruje prisustvo influence tipa A i B”, piše u saopštenju.

Institut za javno zdravlje
Institut za javno zdravlje(Foto: Savo Prelević)

Nadležni su poručili da je vakcinacija najbolja mjera prevencije i da sve osobe, koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija, treba da se vakcinišu.

“Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom na to da je za razvoj antitjela potrebno dvije do tri sedmice nakon vakcinacije”.

Vakcina se preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjem respiratornog i kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja kao što je šećerna bolest, osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema, uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju presađene organe ili ćelije. Vakcinu bi trebalo da prime i stariji od 65 godina, osobe koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstveni radnici - pogotovo oni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljele. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinu trudnicama i djeci od šest mjeseci do pet godina.

Od komplikacija izazvanih virusom gripa ove godine u Crnoj Gori preminula je 31 osoba, a samo jedna, sa hroničnim oboljenjem, bila je vakcinisana.

Povučen mali broj kutija MMR vakcine, ima je u dovoljnim količinama

Kompanija Glosarij CD ove sedmice povukla je 84 kutija MMR vakcine iz prometa, jer je uputstvo za zdravstvene radnike bilo odštampano na nečitkom fontu slova. To, kako tvrde u kompaniji, ne može dovesti do nestašica, jer nije potrošena ni polovina godišnjih zaliha vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubele. Zdravstveni sistem na raspolaganju ima još 4.800 doza.

Iz Glosarija su “Vijestima” kazali da roditelji ne treba da brinu zbog povlačenja dijela kutija, jer se vakcina koju primaju djeca proizvodi po najvišim standardima u Evropskoj uniji i biće je u dovoljnim količinama.

Bonus video: