Marković: Obrazovanje ne počinje polaskom djeteta u školu

Za budućnost našeg društva, istakao je on, vanredno je važno da razumijemo neophodnost višestrukog ulaganja u rani razvoj djece – i kao odgovorno društvo koje prepoznaje izazove vremena koja dolaze; i kao pojedinci i porodice koje imaju obavezu da na najkvalitetniji način pripreme svoju djecu za te izazove
978 pregleda 0 komentar(a)
Marković na konferenciji, Foto: Bojana Ćupić, Bojana Ćupić
Marković na konferenciji, Foto: Bojana Ćupić, Bojana Ćupić
Ažurirano: 22.10.2019. 11:15h

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da moramo razumjeti da obrazovanje ne počinje polaskom djeteta u školu, te da je teško, ako ne i nemoguće nadoknaditi ono što se propusti u prvim godinama života, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Crna Gora je nepovratno postala dio modernog i naprednog svijeta. Da bi kao društvo opstali u globalnoj utakmici, moramo stvarati uslove da naše buduće generacije ni u čemu ne zaostaju za vršnjacima iz najrazvijenijih društava. A ponajmanje u svom obrazovnom kapacitetu“, kazao je premijer Marković otvarajući konferenciju „Investiranje u rane godine – Konferencija o fiskalnim i administrativnim imperativima za rani razvoj djece“.

Za budućnost našeg društva, istakao je on, vanredno je važno da razumijemo neophodnost višestrukog ulaganja u rani razvoj djece – i kao odgovorno društvo koje prepoznaje izazove vremena koja dolaze; i kao pojedinci i porodice koje imaju obavezu da na najkvalitetniji način pripreme svoju djecu za te izazove.

„Upravo će benefite našeg sadašnjeg rada, a posebno ekonomskog rasta i ukupne stabilnosti crnogorskog društva, u velikoj mjeri osjetiti najmlađa kategorija našeg stanovništva. Nemamo nikakvih dilema da ulažući u njihove prve korake obezbjeđujemo dugoročan i održiv razvoj društva, uspostavljenog na zdravim osnovama“, rekao je predsjednik Marković na konferenciji koju su organizovali UNICEF i UDG.

Premijer je kazao da "ćemo u narednom periodu nastaviti da aktivno podržavamo i sprovodimo politike ka ostvarivanju jednakosti, uključivanja i zaštite najugroženijih, a poseban fokus će biti na uspostavljanju sistema praćenja implementacije usvojenih rješenja."

Odnos Vlade i UNICEF-a ocijenio je kvalitetnim i partnerskim i istakao da je doveo do značajnih promjena u društvu u oblasti socijalne politike i dječije zaštite:

„To potvrđuju i brojni zajednički projekti koji su rezultirali sprovođenjem reformi u domenu svestrane zaštite djece i mladih, a što se nalazi visoko na agendi prioriteta u radu Vlade Crne Gore“.

Bonus video: