Beogradski bezbjednosni forum

Zagađeni vazduh odnosi živote na Balkanu: U Crnoj Gori 36 mrtvih za godinu

Elektrane na ugalj u zemljama Zapadnog Balkana doprinose zagađenju vazduha emitujući zabrinjavajuće visoke nivoe zagađivača koje se šire na velike udaljenosti navodi se u ovom izvještaju
9118 pregleda 13 komentar(a)
Mapa sa podacima, Foto: CHRONIC COAL POLLUTION
Mapa sa podacima, Foto: CHRONIC COAL POLLUTION
Ažurirano: 22.10.2019. 14:50h

 U Crnoj Gori je  36 osoba umrlo je  tokom 2016. godine uslijed zdravstvenih komplikacija izazvanih zagađenim vazduhom. To je pokazao izvještaj naziva " Hronično zagađenje ugljem"  koji su radili   referntne organizacije  HEAL i Greenpeace, a koji je predstavljen na Beogradskom bezbjednosnom forumu. 

Izvještaj sadrži alarmantne podatke o zagađenju regiona - preko 500 osoba u Srbiji je umrlo od komplikacija izazvanih zagađenim vazduhom, 334 u Bosni i Hercegovini,  99 na Kosovu, i  96 u Albaniji.

Elektrane na ugalj u  Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu, značajno  doprinose zagađenju vazduha emitujući zabrinjavajuće visoke nivoe zagađivača koje se šire na velike udaljenosti - navodi se u ovom izvještaju.  

 Uzrok tome jeste činjenica da su fabrike uglja na Zapadnom Balkanu  veoma stare i ispod standarda. Prema podacima iz 2016. godine 16 fabrika u ovom regionu emituje više sumpor dioksida nego svih 250 fabrika uglja u Evropi. 

Autori analize podsjećaju da su zemlje ZB 2005. potpisale  ugovor o Energetskoj zajednici kojim je određen rok da potpisnice moraju da počnu da se pridržavaju pravila o kontroli zagađenja u skladu sa propisima EU.