Mugošina odluka građane košta 4,5 miliona eura

Sud procijenio štetu nastalu nakon što je, prije 14 godina, tadašnji gradonačelnik Podgorice stopirao gradnju tržnog centra kompaniji KIPS
15620 pregleda 65 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 23.10.2019. 09:28h

Crna Gora je izgubila još jedan spor pred Evropskim sudom za ljudska prava, a ovaj put će na ime štete morati podgoričkoj kompaniji “Kips” da isplati više od 4,5 miliona eura.

Na toliko je Evropski sud procijenio štetu nastalu zbog toga što je prije četrnaest godine tadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša stopirao gradnju tržnog centra kompaniji Rista Drekalovića na Starom aerodromu.

Mugoša juče nije želio da komentariše presudu suda.

Mada je još u junu prošle godine donijeta presuda da je u ovom slučaju prkršeno više članova Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i pratećih protokola, sud je juče donio odluku o pravičnom zadovoljenju.

Komentarišući jučerašnju presudu, branilac Predrag Savić kazao je da ona predstavlja samo delimično zadovoljenje pravde i pravičnosti.

“Jer, s obzirom da je kompanija ‘Kips’ trpjela štetu u kontinutetu već četrnaest godina i trpi je i dalje, a da je izmakla dobit dosuđena i priznata samo za 2006. i 2007. godinu, sasvim je izvjesno da će kompanija ‘Kips’ iskoristiti svoje pravo da podnese i preostali pravni lijek i zatraži da Veliko vijeće Evropskog suda u Strazburu preispita pomenutu presudu. Tim prije što kompanija posjeduje nepobitno utvrđene dokaze o visini te štete”, kazao je Savić za “Vijesti”.

Odluku o tome da li će se pred Velikim vijećem uopšte naći ovaj slučaj zavidi od stava koji zauzme panel koji čini pet sudija. Slučaj postaje pravosnažan ukoliko ga panel ne pošalje pred Veliko vijeće.

Predmet je pokrenut predstavkom protiv Crne Gore, koju su sudu u Strazburu podnijeli “Kips” i njen vlasnik sredinom juna 2006. godine.

Kompanija je 1998. godine potpisala ugovor sa Društvenim fondom za građevinsko zemljište Podgorice, čime je stekla pravo korišćenja nad građevinskim zemljištem od skoro11.500 kvadratnih metara. Na tom zemljištu je bila planirana izgradnja velikog tržnog centra i poslovnih prostorija.

Izgradnja tog centra je bila predviđena i Detaljnim urbanističkim planom (DUP) 2004. godine, ali je tadašnji gradonačelnik u junu 2005. zabranio dalju gradnju na tom prostoru.

Drekalović je umjesto na Starom aerodromu, tržni centar otvorio na Cijevni krajem 2007. godine.

Evropski sud je utvrdio da je odbijanjem da izda građevinsku dozvolu za tržni centar na njihovoj parceli u Podgorici koji je bio ucrtan DUP-om, država prekršila pravo na pravično suđenje, na djelotovorni pravni lijek i na imovinu.

“Kips” je u postupku Evropskom sudu dostavio finansijsku analizu međunarodne konsultantske mreže „KPMG“, na osnovu koje je tražio da mu se na ime pretrpljene materijalne štete i izgubljene dobiti isplatii više od 30,7 miliona eura.

“U konkretnom, prvi podnosilac predstavke je za naknadu izmakle dobiti za ‘period od 2005. godine do nedefinisanog perioda poslovanja u budućnosti’ tražio isplatu iznosa od 30.000.000 eura, dok je u odnosu na pretrpljenu materijalnu štetu za troškove pribavljanja građevinske dozvole, pripremnih radnji za građenje objekta, kupovine i dopremanja montaže betonske konstrukcije objekta, plaćanja za kupovinu namjenske opreme objekta, kao i troškove Agencije za PR po osnovu usluga na rješavanju krizne situacije, zakupa komercijalnog prostora u štampi u 2005. i 2006. godini radi javne odbrane i štampe brošura u 2005. i 2006. godini, tražio ukupan iznos od 678,582.47 eura”, navodi se u saopštenju koje je juče dostavila zastupnica Crne Gore pred sudom u Strazburu Valentina Pavličić.

Evropski sud je nadalje primijetio da ”Kips” prvobitno nije planirao izgradnju TC Cijevna, i da je on izgrađen jer je bio onemogućen da pribavi građevinsku dozvolu za izgradnju tržnog centra na Starom aerodromu.

Imajući u vidu da je drugi tržni centar zasnovan na istim planovima, Evropski sud je prihvatio da je TC Cijevna izgrađen umjesto planiranog tržnog centra na Starom aerodromu. Kako je TC Cijevna otvoren krajem 2007. godine, sud je, polazeći od stanovišta iz glavne presude i argumenta koje su iznijele stranke u postupku, utvrdio da je prvi podnosilac predstavke pretrpio štetu zbog izgubljene dobiti samo za period 2006. i 2007. godine.

Pavličić navodi da je sud zato kao polaznu osnovu za procjenu izgubljene dobiti koju bi ostvario planirani tržni centar na Starom aerodromu uzeo profit koji ostvaruje TC Cijevna.

“Kako je u dostavljenim finansijskim izvještajima, ostvareni profit TC Cijevna varirao iz godine u godinu (npr. za prve dvije godine poslovanja, tj. 2008. i 2009. godinu je iznosio 5,346,093.87 eura i 2,177,714.71 euro) Evropski sud je smatrao pravičnim da uzme prosječni iznos kao pretpostavljeni profit po godini, odnosno iznos od 2,267,797.60 eura”, pojasnila je Pavličić.

Dodala je da je sud u konačnom opredijelio ukupni iznos pretrpljene štete zbog izgubljene dobiti na 4,535,595.20 eura i obavezao državu da plati navedeni iznos u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude. Kada je riječ o traženoj materijalnoj šteti i ostatku zahtjeva za naknadu izgubljene dobiti, Evropski sud je odbacio kao neosnovane.

URA: Mugoša da odgovara zbog štete

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša trebalo bi samo zbog toga što će građani platiti 4,5 miliona eura kompaniji “Kips” da bude odmah procesuiran i stavljen iza rešetaka, poručili su juče iz podgoričkog odbora URA.

“Bahatost pomiješana sa inaćenjem i nesposobnošću bivšeg gradonačelnika Podgorice pravosnažnom presudom iz Strazbura još više dobija na snazi a isti bi trebalo da odgovara zbog štete nanesene i državi i građanima”, navodi se u saopštenju. Dodaju i da ne gaje iluzije da će tužilaštvo išta uraditi povodom procesuiranja Mugoše. Mugoši se sudi pred Višim sudom zbog optužbe da je milionsku štetu gradskoj kasi napravio prilikom prodaje gradskog građevinskog zemljišta kompaniji “Carine”, što je on negira

Bonus video: