Suđenje Lakićević Đuranović petog novembra

ODT podnijelo optužni predlog zbog krivičnog djela povreda moralnih prava autora i interpretatora
2098 pregleda 3 komentar(a)
Lakićević Đuranović ispred Osnovnog suda
Lakićević Đuranović ispred Osnovnog suda

Suđenje vanrednoj profesorici Pravnog fakulteta Bojani Lakićević Đuranović počeće pred podgoričkim Osnovnim sudom za dvije nedjelje, u utorak, 5. novembra.

Prethodno je podgoričko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) podnijelo sudu optužni predlog protiv vanredne profesorice zbog krivičnog djela povreda moralnih prava autora i interpretatora.

Njoj se stavlja na teret da je u decembru prošle godine pod svojim imenom “djelimično objavila primjerak tuđeg autorskog djela”.

“Okrivljena je na javnom skupu van Crne Gore izložila, kao svoj, referat sa naslovom ‘Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU - primjeri iz prakse’. Na taj način je, bez dozvole oštećenog Đ.D. učinila dostupnim javnosti djelove njegovog specijalističkog rada pod nazivom ‘Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU’, u procentu od 97,77%. Isti referat je kao autorski tekst okrivljene objavljen i u publikaciji sa javnog skupa”, navodi se u saopštenju ODT.

Postupajući tužilac u ovom slučaju je Vukas Radonjić, koji je u ODT-u zadužen za ovu vrstu krivičnih djela.

Komisija Pravnog fakulteta, koja je od Senata Univerziteta Crne Gore dobila zadatak da sprovede postupak u ovom slučaju, utvrdila je da je ona plagirala rad studenta Đorđija Drinčića. Senat UCG je zatim tražio dopunjeni izvještaj.

Vlada je na prvoj oktobarskoj sjednici isključila vanrednu profesoricu Pravnog fakulteta Bojanu Lakićević Đuranović iz radnih grupa za pregovaračka poglavlja.

Suspendovana vanredna profesorica je u svom reagovanju kazala da će istinitost njenih navoda potvrditi tužilačka istraga “ukoliko bude objektivna, što smatram da će, uz ovakvu medijsku hajku, biti vrlo otežano”.

Bonus video: