PRVO DEVET, PA ONDA JOŠ TRI ODSTO

Predloženo povećanje plata u prosvjeti, čeka se odgovor Vlade

Predložiće se povećanje izdvajanja Vlade za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti kroz zadrugu "Solidarno", kako bi od naredne godine ona bila ne manja od 700.000 eura godišnje
11514 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2019. 20:12h

Predstavnici Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete usaglasili su predlog o povećanju zarada zaposlenima u prosvjeti, na koji će Vlada dati konačnu riječ. 

Predloženo je povećanje 2020. godine 9 odsto a 2021. godine 3 odsto na već uvećanu zaradu iz 2020. godine, odnosno preko 13 odsto kumulativno do početka 2021.

Takođe, predložiće se povećanje izdvajanja Vlade za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti kroz zadrugu "Solidarno", kako bi od naredne godine ona bila ne manja od 700.000 eura godišnje. 

To je zaključak razgovora na Glavnom odboru Sindikata prosvjete na čelu sa predsjednikom Zvonkom Pavićevićem i ministra prosvjete Damira Šehovića. 

Kako podsjećaju iz Ministarstva prosvjete, premijer Duško Marković nedavno je najavio povećanje zarada prosvjetnim radnicima.

"Inicijalni zahtjev Sindikata u vezi sa povećanjem zarada bio je na nivou od 10%, te je današnji usaglašeni predlog, koji će biti upućen u Vladinu proceduru, praktično veći od tog zahtjeva. Fiskalni uticaj takvog predloga se procjenjuje na oko 13 miliona eura godišnje. To bi ujedno bilo najveće povećanje od 2007. godine i jedno od većih povećanja u regionu. Posljednji rast zarada zaposlenima u prosvjeti bio je 2016. godine i to 5,5%", navodi se u saopštenju.

Razgovarano je i o izdvajanjima Vlade za stambeni fond zadruge "Solidarno". 

"Ta izdvajanja su ranijih godina bila 450.000 eura godišnje, da bi 2017. godine bila povećana na 600.000 eura godišnje. Kako je najavljeno tokom današnjih razgovora, od naredne godine može se očekivati povećanje za još minimum 100.000 eura na godišnjem nivou, odnosno da od naredne godine Vlada za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti izdvaja minimum 700.000 eura godišnje".

U saopštenju se navodi i da je dogovoreno da se razmotri mogućnost da se izađe u susret Sindikatu prosvjete, a u vezi sa pokrivanjem dijela troškova onih zaposlenih koji imaju povećane putne troškove, poput onih koji putuju iz grada u grad, dopunjavaju norme u izuzetno udaljenim školama...

Šehović je kazao da je zadovoljan su stavovi usaglašeni i što je postignut predlog koji će ući u Vladinu proceduru.

"Zadovoljan sam, jer je on potvrda jasne politike Vlade da potrebe prosvjetnih radnika postavi kao prioritet, a o čemu je u više navrata govorio i premijer Marković. Naravno, konstruktivan odnos Sindikata prosvjete, sa predlaganjem rješenja koja jesu zahtjevna, ali istovremeno i argumentovana, te samim tim i prihvatljiva, omogućio je da zajedno načinimo pomak više. Načinili smo značajan korak, ali nema sumnje da ćemo i u periodu pred nama nastaviti da zajedno radimo na povećanju standarda prosvjetnih radnika", rekao je Šehović.

Pavićević je kazoa da je postignuti dogovor rezultat rada svih u Sindikatu. 

"Nema sumnje da ćemo i dalje nastaviti da radimo na povećanju standarda prosvjetnih radnika. Osim plata, bilo je riječi i o jubilarnim nagradama, te troškovima prevoza za prosvjetne radnike kojima je neophodna ta vrsta podrške. Upravo tako, radom na više ključnih pitanja koja su od krucijalnog značaja za standard prosvjetnog radnika, ćemo nastaviti da poboljšavamo njihov status u društvu i najavljujemo neke nove, dobre promjene", rekao je Pavićević.