HRA: Ustavni sud u prilici da pokaže ima li CG djelotvorni pravni lijek protiv odluka Skupštine ili ne

„Ako političari očigledno krše zakon, sud tome mora da može pravovremeno da stane na put. U protivnom, ništa od pravne države i vladavine prava“, rekli su iz HRA
113 pregleda 0 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Savo Prelević
Goran Đurović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2018. 12:59h

Pravni zastupnici Gorana Đurovića podnijeli su molbu Ustavnom sudu da hitno odluči o predlogu za prioritetno odlučivanje o ustavnim žalbama u vezi, kako su naveli, nezakonitog razrješenja članstva u Savjetu Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Razriješeni članovi Savjeta RTCG, Đurović i Nikola Vukčević, podnijeli su žalbe Ustavnom sudu zbog toga što im je Skupština, nezakonitim razriješenjem, prekršila Ustavom zaštićena prava.

Isto je učinio i Darko Ivanović, koga je Skupština razriješila članstva u Agenciji za elektronske medije.

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) su kazali da je Ustavni sud sad u prilici da pokaže ima li Crna Gora u ustavnoj žalbi ipak djelotvorni pravni lijek protiv odluka Skupštine ili ne.

„To prije svega zavisi od brzine postupanja Ustavnog suda po ustavnim žalbama“, kaže se u saopštenju.

Sporovi koje vode Đurović, Vukčević i Ivanović su, prema navodima HRA, važni jer se u njima vodi pravna borba ne samo za zaštitu prava pojedinaca, već i osnovnog načela da u pravnoj državi ni većinska politička volja ne može da opravda nezakonito postupanje.

„Ako političari očigledno krše zakon, sud tome mora da može pravovremeno da stane na put. U protivnom, ništa od pravne države i vladavine prava“, rekli su iz te organizacije.

Osnovni sudovi u Podgorici i Nikšiću su prvobitno odredili privremene mjere na osnovu kojih Đurović i Vukčević trebalo da budu vraćeni na funkcije dok sud ne odluči o zakonitosti njihovog razrješenja.

Privremene mjere su onda ukinula vijeća navedenih osnovnih sudova čime se, kako su kazali iz HRA, redovni sudski put pravne zaštite pokazao nedjelotvornim.

Skupština je na mjesto Vukčevića već izabrala novog člana Savjeta RTCG Ivana Jovetića, a umjesto Đurovića se očekuje uskoro.

Bonus video: