CENTAR BEZBJEDNOSTI PODNIO INICIJATIVU OPŠTINI

Pljevlja dobijaju semafore?

Inicijativu za postavljanje semafora na glavnim raskrsnicama u gradu Opštini će podnijeti policija
2139 pregleda 10 komentar(a)
Teško se snaći na pljevaljskim raskrsnicama, Foto: Goran Malidžan
Teško se snaći na pljevaljskim raskrsnicama, Foto: Goran Malidžan

Policija u Pljevljima podnijeće zahtjev Opštini Pljevlja za postavljanje semafora na glavnim raskrsnicama u gradu.

To je “Vijestima” potvrdio načelnik Centra bezbjednosti u Pljevljima Dragan Slavulj.

On je kazao da je o tome razgovarao sa predsjednikom Oštine Pljevlja Igorom Golubovićem.

„Mi ćemo Opštini podnijeti inicijativu za postavljanje semafora na nekim raskrsnicama. Podnijećemo inicijativu Opštini da uže gradsko jezgro pokrije video-nadzorom“, rekao je Slavulj. On tvrdi da su semafori potrebni Pljevljima, a da su posebno problematične raskrsnice u naselju Varoš na izlasku iz grada prema Prijepolju i raskrsnica kod zgrade Crvenog krsta, koje su nepregledne.

„Opština je postavila dosta saobraćajne signalizacije. Po meni su potrebni i semafori da se postave na raskrsnicama posebno na kružnom putu na ulasku u grad na Varoši. Tu rakrsnicu svakodneno prelazi veliki broj djece iz naselja Potrlica koji odlaze u školu. Što se moglo postaviti horizontalne i vertikalne signalizacije to je postavljeno. Smatram da bi semafori mnogo bolje regulisali saobraćaj. Semafore bi trebalo postaviti i na raskrsnici kod Crvenog krsta koja je veoma frekventna i nepregledna je. To su dvije raskrsnice na kojima bi trebalo prvo postaviti semafore“, rekao je Slavulj.

On kaže da komplet semafora za jednu raskrsnicu košta oko pedesetak hiljada eura.

Pljevlja su jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori koji nema nijedan semafor, niti uređen kružni tok. Za razliku od danas, osamdesetih godina prošlog vijeka saobraćaj na petnaestak pljevaljskih raskrisnica regulisala je svjetlosna signalizacija.

Oni su 1982. godine postavljeni u okviru akcije uljepšavanja grada, pred dolazak tadašnjeg italijanskog predsjednika Sandra Pertinija. Godinu kasnije, nebrigom tadašnje lokalne vlasti, semafori su se ugasili, a posljednji ostaci sa ulica uklonjeni su prije nekoliko godina.

NVO “Bonum” prije nekoliko godina tražila je od lokalne uprave da postavi semafore na najugroženijim raskrsnicama u gradu, ali do danas ništa nije urađeno po tom pitanju.

Preporučujemo za Vas