SASTANAK NATO MINISTARA ODBRANE U BRISELU

Bošković: Crna Gora posvećena naporima Alijanse na projektovanju stabilnosti van svojih granica

''Crna Gora se pokazuje kao izuzetno odgovoran partner i kada je u pitanju izdvajanje za odbranu, kao i modernizacija oružanih snaga,'' rekao je ministar odbrane
701 pregleda 0 komentar(a)
Bošković u Briselu, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković u Briselu, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora je posvećena naporima NATO Alijanse na projektovanju stabilnosti van svojih granica, poručio je ministar odbrane Crne Gore, Predrag Bušković. 

Bošković učestvuje na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane koji se održava 24. i 25. oktobra 2019. godine u Briselu.  

"Ministri odbrane osvrnuli su se na do sada ostvarene rezultate, kao i usvojene smjernice na planu nastavka jačanja i modernizacije NATO, a što ujedno predstavlja uvod i pripremu za predstojeći sastanak NATO lidera u Londonu. Uzimajući u obzir značaj projektovanja stabilnosti, konstatovano je da će države članice nastaviti da sprovode sve neophodne mjere u cilju zaštite stanovništva Saveza", saopšteno je iz Ministarstva odbrane (MO).

Bošković je, kako se navodi, istakao značaj preventivnog djelovanja na potencijalne prijetnje i izazove koje dolaze sa teritorija van granica Alijanse. 

Kazao je da je Crna Gora posvećena naporima koje NATO preduzima na planu pružanja odlučnog odgovora kada je u pitanju borba protiv terorizma, uz sveobuhvatan pristup i dugoročne ciljeve, a koji zahtijevaju i angažovanje cjelokupne međunarodne zajednice.

''Crna Gora se pokazuje kao izuzetno odgovoran partner i kada je u pitanju izdvajanje za odbranu, kao i modernizacija oružanih snaga,'' rekao je Bošković. 

U tom kontekstu, ministar je istakao da će Crna Gora i u narednom periodu nastaviti da pruža konkretan doprinos očuvanju globalnog mira kroz angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama.  

Polazeći od činjenice da se međunarodna zajednica suočava sa sve složenijim bezbjednosnim izazovima, ministri su, kako je saopšteno iz MO, naglasili da nove okolnosti zahtijevaju sveobuhvatan pristup saveznica, po principu 360 stepeni, kako bi se pružio uvezan i adekvatan odgovor na eventualne prijetnje iz svih strateških pravaca.

Poseban osvrt, dodaje se, dat je aktivnostima Alijanse na njenim istočnim granicama kroz angažovanje snaga u okviru Ojačanog prisustva na istoku (eFP). 

Bošković je podsjetio da je Crna Gora, kao doprinos nastojanjima Alijanse da ojača svoju poziciju i unaprijedi spremnost za pružanje brzog odgovora, u junu ove godine uputila drugu rotaciju koja je raspoređena u okviru eFP. '

'Važno je da sa ovog mjesta pošaljemo poruku da bezbjednost i mir u svijetu nemaju alternativu,'' poručio je ministar.  

Ministri su, takođe, razgovarali o novonastaloj situaciji na sjeveroistoku Sirije i istakli da je u ovom trenutku najvažnije da sve strane ostanu uzdržane, kao i da se do kraja ispoštuju norme međunarodnog humanitarnog prava. Ministri zemalja saveznica, kako je saopšteno iz MO, pozdravili su zajedničku izjavu Turske i SAD i podsjetili na značajne rezultate koje je Globalna koalicija za borbu protiv ISIS-a postigla, a koji moraju biti očuvani.

Tokom prvog dana, saveznice su se osvrnule i na oblast hibridnih prijetnji koje predstavljaju sve veći bezbjednosni izazov današnjice. Konstatovano je da je, uzimajući u obzir njihovu prirodu i nepredvidivost, neophodno intenzivirati saradnju, kako među saveznicama, tako i ključnim međunarodnim organizacijama  u cilju definisanja mehanizama za jačanje otpornosti i pružanja  adekvatnog odgovora.

Preporučujemo za Vas