ASK: Nezakonito u dvije fotelje

Agencija utvrdila da su odbornica iz Kotora i odbornik iz Tuzi prekršili Zakon o sprečavanju korupcije
4210 pregleda 5 komentar(a)
Rašković Perojević, Foto: Filip Roganović
Rašković Perojević, Foto: Filip Roganović

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da su dva odbornika istovremeno bila na još jednoj javnoj funkciji, čime su prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

U slučaju odbornice Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini opštine Kotor Vjere Rašković Perojević, Agencija je utvrdila da je nezakonito istovremeno bila i direktorica JPU “Radost”. Odbornica je istakla da je tačno da istovremeno obavlja dvije funkcije.

“Ali da u navedenom postupanju ne postoji sukob interesa, odnosno povreda odredbi Zakona”, navodi se u odluci. “Vijesti” su krajem juna objavile da je odbornica DPS-a suprotno Zakonu na još jednoj funkciji.

Međutim, institucija na čijem je čelu Sreten Radonjić se pozvala na član 12 Zakona kojim je propisano da odbornik, na primjer, ne može biti na još jednoj javnoj funkciji i da je na jednu od njih trebalo u roku od 30 dana podnijeti ostavku.

Isti član se odnosi i na slučaj odbornika Građanske inicijative u SO Tuzi Smaila Čunmuljaja, za koga je Agencija utvrdila da je istovremeno bio i član Odbora direktora “Plodova”.

Čunmuljaj je kazao da nije znao da krši Zakon i da mu to nije bila namjera.

Agencija je utvrdila i da je član OD Komunalne djelatnosti Ulcinj Senad Kolari prekršio Zakon jer je bio direktor i zastupnik firme “Traffic Italija”, a predstavnik Opštine Petnjica Avdul Adrović direktor firme “Vrbica”. Po Zakonu, oni su trebali u roku od 30 dana da podnesu ostavke na neku od funkcija, ali to nisu uradili.

Svima njima slijedi kazna do 2.000 eura

Bonus video: