Bjelopoljska obilaznica opasna i za vozače i za đake

Uključenje na bjelopoljsku obilaznicu nije riješeno, roditelji prinuđeni da prate djecu
2699 pregleda 4 komentar(a)
Ulica kojom se uključuje na obilaznicu, Foto: Jadranka Ćetković
Ulica kojom se uključuje na obilaznicu, Foto: Jadranka Ćetković

Problem jedne od najlošije riješenih tačaka bjelopoljske obilaznice, kratke saobraćajnice od Centra bezbjednosti prema obilaznici i Obrovu, nije riješen ni nakon osam godina, tako da i dalje predstavlja veliki rizik za vozače i đake koji svakodnevno prelaze tu dionicu na putu do škole.

Radi se o veoma kratkoj strmoj ulici bez trotoara, sa koje se vozači uključuju u nepreglednu ulicu na obilaznici, naročito iz pravca Rasova. Pored velike strmine, kratka ulica od CB-a do obilaznice nema trotoara, pa predstavlja veliku opasnost za građane, a naročito djecu.

Mještani tog dijela opštine podsjećaju na prazna obećanja lokalne samourave, koji su im obećali izgradnju mosta, koji je bio predviđen od lokacije bivšeg građevinskog preduzeća, sadašnjeg tržnog centra ELCOS, a istovremeno je trebalo da bude priključak za putničke automobile iz pravca Obrova.

Njima nije jasno koji stručnjak je mogao da pusti u rad saobraćajnicu sa tako velikim usponom, kakva je skretanje za Obrov, tim prije, što je to i glavna saobraćajnica za uključenje sa obilaznice u grad.

Mještanin Obrova Dragan Mihailović kaže da kratka ulica predstavlja opasnost za sve učesnike u saobraćaju.

“Put prema Obrovu je takav da se sa prvom kišom teško može ići i pješke, a ne autom, da ne govorim šta se dešava sa prvim snijegom. Prije izgradnje obilaznice pendencija je bila znatno niža. Zbog svega toga nerijetko se dešava da mještani padaju, a poneki i polome neki od ekstremiteta. Treba nešto učiniti kako ne bi došlo i do nekih težih posljedica”, kazao je on,

Roditelji sa ovog područja opštine prinuđeni su da djecu bar do tinejdžerskih godina prate do škole i nazad. Podsjećaju da su prije završetka obilaznice predlagali više rješenja počev od semafora, vijadukta, pasarele...

“Na prelazu moramo da budemo oprezni jer se automobil samo stvori ispred vas. Veoma je stresno prelaziti ulicu na tom dijelu. Od moje kuće nekada pratim unuku, ali nikada niko ne smije da je pusti samu”, priča on.

Mještani imaju i problem i zbog stalnog osipanja puta, zbog čega je asfalt često oštećen. Oni tvrde da o njima ne brine ni mjesna zajednica Loznice-Obrov, niti se ko bavi njihovim zahtjevima.

Murat Međedović svakodnevno prati unučad do škole i nazad.

“Imam jedno unuče u trećem u drugo u petiom razredu. Ne smijemo da ih pustimo same. Ovdje bi trebalo da ima makar semafor”, priča Međedović, apelujući na lokalnu upravu na riješe problem.

Pored uključenja kod CB-a nepregledna su i isključenja kod dijela Patkove otoke, ali i Nikoljca kod kapele. Na uključenju na obilaznicu iz pravca Patkove otoke, koji se koristi kao alternativni umjesto strmog kod CB-a, naročito kada padnu kiša i snijeg, takođe nema trotoara.

Opština svjesna opasnosti, formira stručni tim

Iz Opštine je saopšteno da su svjesni opasnosti po bezbjednost građana i najavili angažovanje stručnog tima koji će procijeniti koje je najbolje rješenje za taj dio puta. “Nakon što se dobije mišljenje struke za tu raskrsnicu, moći će se pristupiti projektovanju i planiranju sredstava”, saopšteno je iz Opštine.

Saobraćajnica od CB-a prema obilaznici i Obrovu i poslije osam godina se vodi kao privremeni priključak.

“Detaljnim urbanističkim planom “Nikoljac” predviđena je izgradnja priključne saobraćajnice od kružnog toka pored zgrade TC ELCOS na obilaznicu, koja će imati dvije kolovozne trake i trotoare. Završetkom radova na toj saobraćajnici koji se planiraju, riješiće se i ovaj problem”, dodaju iz Ooštine.

Bonus video: