Nova marina za jahte u Bonićima

Tivatsko brodogradilište pokrenulo proceduru za širenje nautičkog centra ispod stare ciglane
2574 pregleda 1 komentar(a)
Aktuelno brodogradilište u Bonićima, Foto: Privatna arhiva
Aktuelno brodogradilište u Bonićima, Foto: Privatna arhiva

Kompanija „Navar Incorporated“ iz Tivta pokrenula je proceduru za dobijanje dozvole za širenje svog nautičkog centra u tivatskom naselju Bonići, a Agencija za zaštitu prirode i životne sredine započela je javnu raspravu o Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju objekta nautičkog turizma, odnosno marine u Katastarskoj opštini Tivat i dijela akvatorijuma u zahvatu Državne studije lokacije „Dio Sektora 22 i Sektor 23”, opština Tivat.

U skladu sa onim što predviđa Državna studija lokacije za ovaj dio tivatske obale, “Navar” namjerava da pristupi drugoj fazi izgradnje planirane luke nautičkog turizma, koju je ta kompanija ovdje započela prije desetak godina. Na prostoru sjeverno od svog postojećeg remontnog brodogradilišta za jahte “Navar” planira marinu sa tridesetak vezova za plovila dužine do 20 metara.

Prvo će se na prostoru od kraja aktuelnog brodogradilišta sjeverno prema starom mandraću ispod srednjevjekovnog ljetnjikovca Verona, ukupne površine 1.057 kvadrata, ispod objekta nekadašnje stare ciglane “Račica”, graditi novi obalni zid, a potom u moru postaviti plutajući valobrani i privezni gatovi za smještaj manjih plovila za sport i rekreaciju, odnosno jahti.

Površina nove operativne obale koja će se graditi na sada potpuno neuređenoj šljunkovito-muljevitoj obali je 2.595 kvadrata, a na njoj će se potom izgraditi i prizemni servisni objekat ukupne bruto građevinske površine 268 kvadrata. U toj zgradi će biti smješteni prijemno-informacijski punkt marine, prostorije za osoblje, kancelarije, vešeraj, toaleti i mokri čvorovi, magacin rezervnih djelova....

Servisni objekat koji se sastoji iz tri konstruktivne cjeline će, kako je navedeno u Elaboratu, služiti za pružanje turističkih usluga nautičkim turistima. Javna rasprava o Elaboratu trajaće do 21. novembra.

Bonus video: