NISU ODGOVORILI ZAŠTO DOSAD NISU NAPLAĆIVANE NAKNADE ZA MAGISTARSKI

UCG ćuti o odgovornosti koju će platiti građani

Saopštili su i da “neće komentarisati zaključke i odluke svog osnivača Vlade Crne Gore”, te da nisu ni zvanično upoznati sa izmjenama Zakona, koje je Vlada utvrdila na sjednici u četvrtak
2524 pregleda 30 komentar(a)
Sa UCG nisu saopštili koliko je studenata magistarskih na državnim studijama, Foto: Boris Pejović
Sa UCG nisu saopštili koliko je studenata magistarskih na državnim studijama, Foto: Boris Pejović

Univerzitet Crne Gore odbio je da odgovori na konkretna pitanja “Vijesti” - da li je i ko odgovoran što godinama nisu naplaćivali nadoknadu za magistarski rad, za koju tvrde da je po zakonu.

Umjesto toga, u saopštenju za medije, juče su kazali da će, “kao i do sada, postupati u skladu sa svojim ovlašćenjima i onim Zakonom o visokom obrazovanju koji je na snazi”.

Saopštili su i da “neće komentarisati zaključke i odluke svog osnivača Vlade Crne Gore”, te da nisu ni zvanično upoznati sa izmjenama Zakona, koje je Vlada utvrdila na sjednici u četvrtak.

Vlada je na posljednjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o dopuni Zakona o visokom obrazovanju, prema kojem studenti magistarskih na UCG neće imati obavezu da plaćaju troškove za magistarski rad ako studije završe u naredne dvije godine, odnosno do kraja studijske 2020/2021. godine. 

Vlada će za UCG, kako je odlučeno, ujedno obezbijediti i novac za povraćaj uplate studentima koji su već izvršili uplatu za magistarski rad, u septembarskom roku. 

Vlada je ujedno Ministarstvo finansija i Ministarstvo prosvjete zadužila da, u saradnji sa UCG, u budžetu za naredne godine opredijele nedostajuća sredstva po osnovu troškova za magistarski rad.

Predlog će Skupštini na razmatranje biti dostavljen po skraćenom postupku, pa bi mogao da se nađe na glasanju već na prvoj sljedećoj sjednici.

Studenti magistarskih studija UCG našli su se između dvije vatre zbog neriješenog spora UCG i Ministarstva prosvjete. 

Resor Damira Šehovića i UCG zauzeli su suprotan stav o pitanju da li magistrandi imaju obavezu da mimo već plaćene školarine dodatno plaćaju troškove za magistarski rad.

Problem je aktuelizovan prije oko mjesec, kada je magistrandima više fakulteta UCG saopšteno da će biti ispisani sa studija ako ne plate 1.000 eura preko plaćene školarine. U pitanju su studenti koji su položili sve ispite, a samo nisu odbranili magistarski rad.

Sa UCG su ranije kazali da je u pitanju obaveza koja nije nova, ali nisu odgovorili na pitanje zbog čega, ako je tako, zakon godinama nije poštovan, niti ko bi trebalo da snosi odgovornost zbog nenaplaćenih sredstava. 

Taj novac sada će, prema odluci Vlade sa sjednice u četvrtak, biti naplaćen od crnogorskih građana.

Na pitanja “Vijesti” ko je odgovoran što UCG dosad nije naplatio nedostajuća sredstva, da li će insistirati na utvrđivanju odgovornosti, nisu odgovorili ni sa državnog Univerziteta, ni iz Vlade. 

Odgovor redakciji nije stigao ni iz Upravnog odbora UCG čiji je predsjednik Duško Bjelica, koji je ranije dekanima uputio dopis u kojem navodi da ga nisu dobro razumjeli i da je “...neprihvatljivo i neutemeljeno kako većina fakulteta pogrešno interpretira svoju obavezu i obavještava studente da od ove studijske godine UO zahtijeva ispis ili regulisanje statusa na drugi način...”.

Od prvog dana kako je tema problematizovana, nije se oglasio ni rektor UCG Danilo Nikolić.

Nije poznato koliko na UCG ima studenata magistarskih studija. Na to pitanje, sa državnog Univerziteta ni juče nisu odgovorili “Vijestima”.

Na spisku koji je objavljen na sajtu Prirodno-matematičkog fakulteta su 284 magistranda koji “nisu upisali 2019/20. studijsku godinu. Na Ekonomiji, kako je ranije nezvanično saopšteno, ima oko 2.000 studenata magistarskih studija.

Samo računajući njih, UCG je po osnovu nadoknade za magistarski koja, u zavisnosti od fakulteta, iznosi od 500 do 1.000 eura, planirao da naplati između oko milion i 2,2 miliona eura.

Studenti magistarskih sa Građevinskog ranije su obaviješteni da će do 25. oktobra u podne morati da izvrše uplatu, ili će u suprotnom biti ispisani. 

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, studenti tog fakulteta ipak juče nisu ispisivani, već su status mogli da regulišu pisanjem molbe uz predata dokumenta.

Kad je otvoreno pitanje plaćanja nadoknade za magistarski, pojedini studenti UCG su kazali da su spremni i da budu ispisani sa fakulteta, ali neće pristati da plate 1.000 eura. 

Drugi su se nadali “pacifističkom rješenju” na radost svih, a bilo je i spremnih da tuže UCG.

Preporučujemo za Vas