"BROJ ZAHTJEVA SVE VEĆI"

Labović: U Dječjem domu u Bijeloj smješteno 27 djece sa smetnjama u razvoju

"U prošloj godini, jedno dijete je izmješteno iz ustanove u hraniteljsku porodicu, pri čemu su uslovi za njihov boravak na rezidencijalnom smještaju i u bilo kojem drugom servisu definisani pravilnicima", rekao je Labović
734 pregleda 1 komentar(a)
Dječji dom Mladost u Bijeloj, Foto: Slavica Kosić
Dječji dom Mladost u Bijeloj, Foto: Slavica Kosić

U Dječjem domu Mladost u Bijeloj smješteno je 27 djece sa smetnjama u razvoju, saopštio je direktor te ustanove Janko Labović, navodeći da je broj zahtjeva za prijem djece sa posebnim potrebama sve veći.

Labović je kazao da ove i prošle godine nije bilo usvojenja djece sa smetnjama u razvoju, kao i da postoji jako mali broj njih koji su izmješteni u hraniteljske porodice iz ustanova.

"U Dječijem domu trenutno se nalazi 27 djece sa posebnim potrebama,a broj zahtjeva prema ustanovi za prijem djece sa posebnim potrebama bez obzira na uzrast i pol, je sve veci", kazao je Labović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, zbog redovnog otpusta i promjene oblika socijalne zaštite, broj djece sa posebnim potrebama u Domu nije stalan, odnosno varira iz mjeseca u mjesec.

"U prošloj godini, jedno dijete je izmješteno iz ustanove u hraniteljsku porodicu, pri čemu su uslovi za njihov boravak na rezidencijalnom smještaju i u bilo kojem drugom servisu definisani pravilnicima", rekao je Labović.

On smatra da u cilju razvijanja svijesti kod građana o specijalizovanom hraniteljstvu, treba raditi na kampanji za razvoj tog oblika prihvatanja djece sa posebnim potrebama, kako bi imali efikasnije rezultate na tom polju.

"Sa djecom sa posebnim potrebama u okviru ustanove rade, defektolog-somatoped, medicinska sestra, fizioterapeut, socijalni radnik, psiholog", rekao je Labović.

Prema njegovim riječim, po izlasku djece iz Doma njihova obaveza da se brinu o njima pravno prestaje, "ali moralno naša briga o djeci ne prestaje ni nakon izlaska iz ustanove".

"U saradnji sa nadležnim Centrima za socijalni rad iz cijele Crne Gore pravimo induvidualne planove rada za korisnike, gdje određujemo opšte ciljeve i očekivane ishode pri čemu se navode aktivnosti koje je potrebno realizovati.

U tim planovima, kako je istakao Labović, učestvuje i dijete ukoliko je u mogućnosti da razumije značenje napisanog i da bude aktivno tokom pisanja istih, pri čemu iznosi svoj stav i potpisuje navedeni plan.

"Premještaj u drugu ustanovu pokreće nadležni Centar za socijalni rad iz grada iz kojeg dolazi dijete, dok na otpustu iz ustanove učestvuju i zaposleni iz Dječjeg doma prema posebnim procedurama", zaključio je Labović.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su kazali da se oko 20 porodica u Crnoj Gori nalazi na listi čekanja za usvajanje djeteta.

"Trenutno imaju 252 hraniteljske porodice u kojima je smješteno 393 djece, a kada je upitanju usvajanje djece sa smetnjama u razvoju ne postoji posebna procedura" rekli su agenciji MINA iz tog vladinog resora.

Iz Ministarstva su podsjetili da je u prošloj godini usvojeno troje djece koje nemaju smetnje u razvoju, a u ovoj dvoje.