Sumpor-dioksid guši Pljevljake

Iako mnogi Pljevljaci još ne lože, izmjerene enormne količine štetnog gasa
994 pregleda 0 komentar(a)
Mjerna stanica u Gagovića imanju, Foto: Goran Malidžan
Mjerna stanica u Gagovića imanju, Foto: Goran Malidžan

Instrumenti Ekotoksikološkog zavoda u Pljevljima registrovali su prethodnih dana visoke koncentracije sumpor-dioksida (SO2) u vazduhu, uprkos činjenici da mnoga domaćinstva još nisu počela da lože zbog visokih spoljnih temperatura za ovo doba godine.

Individualna ložišta označena su kao jedan od najvećih zagađivača životne sredine u Pljevljima. Interesantno je da su najveće koncentracije izmjerene u popodnevnim satima od 14 do 15 časova.

Najveće koncentracije SO2 izmjerene su 24. oktobra u 15 sati kada je koncentracija ovog gasa iznosila 705 mikrograma po metru kubnom. Visoke koncentracije sumpor-dioskida registrovani su i sat ranije i kasnije 484,4, odnosno 339 mikrograma po metru kubnom. Visoke koncentracije gasa izmjerene su i 12, 13. i 18. oktobra kada su izmjerene koncentracije prelazile 540 mikrograma po metru kubnom.

Dozvoljena dnevna koncentracija sumpor-dioksida u Crnoj Gori je 125 mikrograma po metru kubnom, a satna 350.

Koncentracija SO2 u Pljevljima i do pedeset puta je veća nego u drugim crnogorskim opštinama, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine. Sumpor-dioksid je jedan od najčešćih zagađivača vazduha koji djeluje nadražujuće na oči, sluznice i disajne puteve.

Veća vlažnost vazduha povećavaju opasnost stvaranja sumporne kiseline. SO2 uzrokuje i kisele kiše.

Koncentracija SO2 izmjerena juče u 12 sati u Pljevljima i iznosila je 21,9, a interesantno je da je na lokaciji Gradina u pljevaljskom selu Kruševo u isto vrijeme izmjerena koncentracija od 135 mikrograma po metru kubnom.

Sve koncentracije SO2 koje su juče izmjerene na stanicama u više crnogorskih gradova bile su značajno manje u odnosu od onih koje su izmjerene na području pljevaljske opštine.

Preporuke Instituta za javno zdravlje su da u slučaju veoma visokog zagađenja vazduha, osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i djeca treba da izbjegavaju bilo kakvu aktivnost na otvorenom. Ostalo stanovništvo bi trebalo da izbjegava produženu i napornu fizičku aktivnost. Ne preporučuje se otvaranje prozora i provjetravanje zatvorenih prostorija.

Bonus video: