Tuzi: Odbornici AA zatražili da se poništi odluka o izboru Adžovića za predsjednika Opštine

Odbornik AA Nik Đeljošaj je na konferenciji za medije kazao da je tokom postupka izbora Adžovića za predsjednika došlo do flagrantnog kršenja procedure i Statuta Opštine, što su iz AA potkrijepili snimcima sa sjednice
76 pregleda 0 komentar(a)
Albanska alternativa, Foto: Boris Pejović
Albanska alternativa, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.03.2018. 18:24h

Odbornici Albanske alternative (AA) u Skupštini Tuzi zatražili su da se poništi odluka o izboru Abedina Adžovića za predsjednika Opštine i da se organizuje novi izbor sa drugim predloženim kandidatom.

Ukoliko Skupština ne organizuje ponovni izbor predsjednika Opštine, iz te partije su najavili da će se obratiti Upravnom sudu.

Adžoviću je novi mandat povjeren tek u drugom krugu tajnog glasanja odbornika Skupštine, na sjednici koja je održana prošlog petka. Glasanje je ponovljeno, jer je nakon prvog izjašnjavanja sekretarka Skupštine Elvisa Redžematović, konstatovala da je Adžovića podržalo 16 odbornika, da su dva bila protiv, ali da joj fali jedan glasački listić.

Nakon ponovljenog glasanja konstatovano je da je Adžovića podržalo 17 odbornika, a da je jedan bio protiv.

Odbornik AA Nik Đeljošaj je na konferenciji za medije kazao da je tokom postupka izbora Adžovića za predsjednika došlo do flagrantnog kršenja procedure i Statuta Opštine, što su iz AA potkrijepili snimcima sa sjednice.

Na snimcima se, kako je pojasnio Đeljošaj, vidi da Adžović nije dobio dovoljan broj glasova da bude izabran na tu funkciju.

On je kazao da nije tačno da je nedostajao jedan glasački listić, već da ih je u glasačkoj kutiji bilo 18, navodeći da se na snimcima vidi da je sekretarka Skupštine pokazala neznanje, jer nije znala da je većina od 32 odbornika -17.

“Snimkom se dokazuje da Adžović... nije dobio potrebni broj glasova, tako da na osnovu Statuta Skupštine opštine Tuzi, član 84, mora da se ponovi postupak izbora predsjednika. To znači da kandidat koji nije dobio većinu, nema prava kandidovanja. Postupak se ponavlja sa novim kandidatom”, istakao je Đeljošaj.

Izborna Komisija je, kako je kazao, nakon neuspjelog prvog glasanja bila pod pritiskom da ponovi izbor kako bi došli do rezultata “onima koji su predložili predsjednika”.

“Trenutna većina, osim što je u konfliktu...pokazuje i da je nestručna, da ne znaju svoj posao i da pokušavaju da uruše ovu instituciju koja predstavlja građane Malesije...Nećemo dozvoliti da se na ovakav način bira predsjednik, ko god bio, niti možemo dozvoliti da ponove postupak sa istim kandidatom, jer bi to bilo kršenje Statuta”, kazao je Đeljošaj.

On je istakao da vjeruje da će “kolege koje su ovo priredile Malesiji i Skupštini imati malo odgovornosti i da će sazvati novu sjednicu i time poništiti cirkus koji su priredili”.

Adžović je juče kazao da je izabran u skladu sa Statutom Opštine Tuzi i Zakona o lokalnoj samoupravi.

Bonus video: