Opština odbila zahtjev odbornika za nagradu: Milione traže u Upravnom sudu

Nijesmo podnijeli krivičnu prijavu da bismo dobili novac, nego da lopove pošaljemo u zatvor, rekao je odbornik dr Božidar Vujičić
76 pregleda 3 komentar(a)
Stevan Džaković, Božidar Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Stevan Džaković, Božidar Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.03.2018. 16:33h

Opština Budva odbila je zahtjev nezavisnog odbornika u Budvi Stevana Džakovića i nekadašnjeg odbornika opozicione Građanske akcije dr Božidara Vujičića, koji su zatražili od gradonačelnika Dragana Krapovića da im lokalna uprava isplati nagradu od najmanje 570.000 eura, jer je na osnovu njihove krivične prijave procesuirana budvanska kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem, u slučaju malverzacija u vezi sa gradnjom i raspodjelom prostora u tamošnjoj TQ Plazi.

Vujičić i Džaković će, kako su potvrdili „Vijestima“ protiv ovakve odluke Opštine Budva podnijeti tužbu Upravnom sudu, kako to i predviđa Zakon o sprečavanju korupcije, na osnovu koga su se i pozvali da im slijedi nagrada.

Odlukom Višeg suda, a nakon što je Specijalno tužilaštvo zaključilo sporazume o priznanju krivice i podiglo optužnicu, Opštini Budva su u tom slučaju pripali poslovni i stambeni prostori u kompleksu TQ Plaza vrijedni 19.500.000 eura. Zakon o sprečavanju korupcije, na koji su se pozvali Džaković i Vujičić, predviđa pravo na nagradu i to najmanje tri, a najviše pet odsto od ostvarenih prihoda, što u ovom slučaju iznosi od 570 hiljada do milion eura.

Vujičić je juče „Vijestima“ kazao da želi da javnost bude upoznata sa slučajem, jer je već počelo da se spkuliše.

„Vjerujem da su mnogi podnijeli krivične prijave, ali na osnovu naše krivične prijave od 13. oktobra 2013. koju smo podnijeli protiv više odgovornih osoba u Opštini Budva i kompaniji „Tradeunique“, Specijalno tužilaštvo je pokrenulo istragu, koja je okončana i osuđujućom presudom, kojom je Opštini vraćena imovina. Da je to tako, dobili smo i pisani odgovor iz Specijalnog tužilaštva, koji potpisuje tužiteljka Lidija Vukčević u kojem jasno stoji da je na osnovu naše krivične prijave pokrenuta istraga protiv više osoba, zbog zloupotrebe službenog položaja“, kazao je Vujičić.

On je kazao da u vrijeme kada su podnijeli krivičnu prijavu nije bio donijet zakon, što znači da oni nijesu bili motivisani bilo kakvom novčanom dobiti.

„Nijesmo podnijeli krivičnu prijavu da bismo dobili novac, nego da lopove pošaljemo u zatvor. Tek kada su članovi ove kriminalne grupe priznali krivicu, usvojen je Zakon o sprečavanju korupcije, po kome je članom 69 predviđena nagrada. Opštini je vraćena imovina, uplaćena i novčana kazna“, naglasio je Vujičić. On smatra da je upravo procesuiranjem ove krivične prijave vlast u Budvi promijenjena, jer je grupa opštinskih i partijskih funkcionera DPS-a priznala krivicu.

On je kazao da javnost mora da zna da su istovrmeno Specijalnom tužilaštvu tada podnijeli krivične prijave i protiv nekadašnjeg ministra održivog razvoja i turizma Branislava Gvozdenovića, kao i protiv nekadašnjeg kotorskog tužioca Borisa Savića, aktuelnog predsjednika Višeg suda, koji je i donio presudu u ovom slučaju. V.L.

Bonus video: