Bošković: Očekujem da se crnogorski vojnici 2020. priključe misiji u Iraku

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu jednoglasno je podržao predlog odluke o upućivanju pripadnika VCG u misiji u Iraku.
1695 pregleda 6 komentar(a)
Danas na Odboru, Foto: Luka Zeković
Danas na Odboru, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.10.2019. 19:04h

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu jednoglasno je podržao predlog odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u NATO misiju u Republici Irak.

Predlog odluke je na sjednici obrazložio ministar odbrane Predrag Bošković, koji je članovima Odbora kazao da se slanje do dva pripadnika VCG očekuje tokom sljedeće godine.

“Na osnovu bezbjednosnih procjena i raspoloževih kapaciteta, VCG je iskazala interesovanje za dužnost u centru za diplomatsku podršku u okviru međunarodnog aerodtroma u Bagdadu,” kazao je on na sjednici, navodeći da se radi o štabnim pozicijama.

Govoreći o učešću pripadnika VCG, on je kazao da one u okviru NATO već učestvuju sa ostalim saveznicama u Avganistanu, Kosovu i Letoniji.

Odbor za bezbjednost
Danas na Odboru(Foto: Luka Zeković)

Ministar je kazao da je iskustvo koje dobijaju u ovim misijama neprocjenjivo, jer ga, istakao je, ne mogu dobiti u Crnoj Gori.

Članovi Odbora su na sjednici, kojoj su prisustvovali samo poslanici vladajuće koalicije, pohvalili učešće pripadnika VCG u misijama, a posebno to što je već oko 24 odsto pripadnika bilo angažovano u nekoj od njih.

Poslanik SD-a Boris Mugoša istakao je da je učešće u misijama bitno za “kreditivilitet naše zemlje u međunarodnoj zajednici”, dok je poslanicu Demokratske partije socijalista Martu Šćepanović zanimalo koliko traju rotacije, kada bi trebalo opčekivati njihov odlazak u Irak...

Odbor za bezbjednost
Sa Odbora(Foto: Luka Zeković)

Ministar je kazao da to zavisi od NATO saveznika koji treba da im obezbijede logistiku.

“Bez saradnje sa nekim od naših zvaničnih partera u jednom dijelu smo u misijama naslonjeni na Hrvatsku, kao što je u Avganistan, kada je u pitanju Latvija, tu smo naslonjeni na Slovence... Kosovo nam je tu, pa onda nismo morali biti naslonjeni na bilo koga,” pojasnio je Bošković.

Pojasnio je da, na primjer, za misiju u Avganistanu imaju tromjesečne prirpeme na poligonima u Hrvatskoj sa hrvtaskim kontigentnom, koji ide u istoj rotaciji kao i pripadnici VCG.

Kada se kreće u misiju, oni takođe zajedno putuju sa zagrebačkog aerodroma.

Dodao je da će to u ovom slučaju biti vjerovatno naslonjeni na podršku SAD.

Bošković je kazao da neki mediji u Crnoj Gori i regionu pišu zlonamjerno o učešću VCG u misijama, navodeći da se to odnosi samo na misije NATO, ali ne i na one koje predovde EU i UN.

Ministar je kazao da VCG ni u čemu ne zaostaje sa kolegama iz ostalih zemalja i da ona sa razlogom uživa, prema posljednjim istraživanjima, najeveć povjerenje.

Bonus video: