Održani "Lučindanski susreti": Kolašin se predstavio u Zagrebu

Jedan od najzaslužnijih za dvije decenije „Lučindanskih susreta“ Danilo Ivezić, prvi čovjek Vijeća Crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba, podsjetio je da su ovogodišnji susreti, između ostalog, posvećeni i stogodišnjici Božićnog ustanka i Rovačke Republike
768 pregleda 1 komentar(a)
Sa manifestacije
Sa manifestacije

Crnu Goru, ove godine, na tradicionalnim „Lučindanskim susretima“, koji su proteklog vikenda održani u Zagrebu, predstavljao je Kolašin. Ta manifestacija održana je po 21. put, u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj, Vijeća crnogorske nacionalne manjije i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ iz tog grada. Delegaciju iz Kolašina činili su čelnici lokalne izvršne i zakonodvane vlasti, a bogatim predstavili su se Kolašinsko pozorište, Škola za osnovno muzičko obrazovanje i KUD „Mijat Mašković“.

Pokrovitelj susreta Crnogoraca bio je gradonačlenik Zagreba Milan Bandić.

Jedan od najzaslužnijih za dvije decenije „Lučindanskih susreta“ Danilo Ivezić, prvi čovjek Vijeća Crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba, podsjetio je da su ovogodišnji susreti, između ostalog, posvećeni i stogodišnjici Božićnog ustanka i Rovačke Republike.

Lučindanski susreti
Sa manifestacije

„U proteklih dvadeset godina smo pričali priču o nama, a Lučindanski susreti su uvijek bili pokazatelj našeg ugleda u Hrvatskoj, u misiji očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta. Uz to, gradili smo mostove povjerenja i našeg doprinosa Zagrebu i Republici Hrvatskoj. Pričamo priču i o Crnoj Gori i dijelom odgovaramo na pitanja – čim će to Crna Gora u EU i što je njen doprinos ukupnoj evropskoj raznolikosti. Kroz manifestaciju „Dani crnogorske kulture“, pokazali smo ovdje u Hrvatskoj članici EU najznačjanije odrednice tradicionalne, ali i domete i pojedinačne kreacije i savremene crnogorske kulturne scene“, rekao je on.

Boris Bastijančić izaslanik predsjednika Crne Gore istakao je važnost činjenice da Zajednica Crnogoraca u Hrvatskoj čuva crnogorsko znamenje i baštinu. Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Hrvatske, Aleksandar Tolnauer je istakao da ga raduje što „Crna Gora sa osnaženom ambicijom i energijom ulazi u projekte vezane za evropski pristupni proces“.

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović kazao je da je ponosan zbog činjenice da „veliki broj ljudi sa crnogorskim korijenom daje doprinos Zagrebu i prijateljskoj Hrvatskoj“. Kolašin, tvrdi on, prati državnu politiku regionalnih integracija, a u Hrvatskoj je započeo saradnju sa Belišćem i opštinom Čavle.

Milosav Bulatović
Bulatović u Zagrebu

Lučindasnkim susretima prisustvovali su amabsador Crne Gore u Hrvatskoj Boro Vučinić i generalni sekretar Matice crnogorske Ivan Ivanović.

Kulturne radnike iz Crne Gore, koji žive u Hrvatskoj, predvodio ih je slikar Dimitrije Popović, a na manifestacji je bila i Milka Babović, poznata sportska novinarka iz nekadašnjeg zagrebačkog studija JRT-a, koja ima crnogorske korijene.

Crnu Goru na Lučindanskim susretima o sada su predstavljali Bar, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad,Tivat, Kotor,Podgorica, Mojkovac, Šavnik i Nikšić. Obilježavanje velikih godišnjica je, kako su istakli organizatori, odredilo da ove godine to bude Kolašin „ ratna prijestonica Crne Gore i varoš u kojoj su donesene velike odluke za crnogorsku državnost“.

Bonus video: