VAZDUH ZAGAĐEN

Green Home: Povećana koncentracija SO2 u Pljevljima, građane niko ne obavještava

Iz Green Home-a apeluju na građane da svakodnevno prate izmjerene koncentracije polutanata u vazduhu na sajtu Agencije za zaštitu prirode i životne sredine
1825 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja (ilustracija), Foto: NVO Breznica
Pljevlja (ilustracija), Foto: NVO Breznica

Koncentracije sumpor-dioksida (SO2) u vazduhu u Pljevljima u petak i nedjelju premašivale granične vrijednosti, saopštili su iz NVO Green Home.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u petak u 14 časova koncentracija SO2 iznosila je 484,4, a sat kasnije 705,5 mikrograma po metru kubnom (µg/m3). U nedjelju u podne bila je 357,2 µg/m3 a sat kasnije 503,6 µg/m3 , što u sva tri slučaja prevazilazi graničnu vrijednost SO2 od 350 μg/m3 po satu.

"Poslednjih dana dobijamo učestala obavještenja Pljevljaka o lošem kvalitetu vazduha. Činjenica je da satne koncentracije polutanata prelaze granične vrijednosti, o čemu nadležne institucije ne obaviještavaju, te građani u periodu najzagađenijeg vazduha provode vrijeme napolju. Problem nastaje jer institucije sistema nijesu obavezne po zakonu da obavještavaju javnost u slučaju dvosatnog prekomjernog zagađenja ili ako se zagađenje ne ponavlja u višesatnom nizu", navode iz Green Home-a.

Dodaju da se, prema zakonu, građani obaviještavaju tek ukoliko koncentracija SO2 prelazi prag u minimum tri uzastopna sata.

"Na ovako visoke vrijednosti štetnog SO2 državne i lokalne institucije sistema moraju skrenuti pažnju građanima i inicirati mjere zaštite od zagađenja, čak i ako se jave u samo jednom satu."

Iz Green Home-a apeluju na građane da svakodnevno prate izmjerene koncentracije polutanata u vazduhu na sajtu Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, te se na taj način informišu i svoje dnevne aktivnosti ne obavljaju u periodu visokih koncentracija polutanata.

Podsjećaju i da najveće emisije sumpor-dioksida potiču od procesa sagorijevanja uglja u termoelektrani i individualnim ložištima, koje reagujući sa drugim supstancama dovode do smanjene vidljivosti i udisanjem izazivaju brojna respiratorna oboljenja, a u kombinaciji sa padavinama u vidu kiselih kiša zagađuju dodatno zemljište i vode.