OBILJEŽAVANJE 150 GODINA POSTOJANJA

Svečana akademija u OŠ "Vuk Karadžić" u Beranama

Objedinjujući sve najbitnije i najzanimljivije događaje, u kratkoj dokumentarnoj prezentaciji predstavljen je vijek i po postojanja ove obrazovne ustanove
603 pregleda 0 komentar(a)
Sa svečane akademije, Foto: Tufik Softić
Sa svečane akademije, Foto: Tufik Softić

Nakon niza manifestacija održanih povodom obilježavanja 150 godina postojanja najstarije škole u Beranama, danas je u OŠ “Vuk Karadžić” organizovana svečana akademija.

“Malo je škola koje se mogu pohvaliti trajanjem, uspjesima i ovakvim jubilejom, kao što može naša škola. Ovo je prilika da se prisjetimo svih onih koji su svojom posvenošću učinili ovu školu lučom našeg obrazovanja. Ponosni smo što naša škola baštini tradiciju manastirske škole iz 1869. godine, kada u ovom kraju i počinje proces organiziranog obrazovanja. Znali su prvaci školstva da bez obrazovanja nema razvoja ovog kraja, zato su počeci organizovanog obrazovanja vezani za nadu u bolje sjutra”, kazao je direktor škole Vukadin Božović.

Objedinjujući sve najbitnije i najzanimljivije događaje, u kratkoj dokumentarnoj prezentaciji predstavljen je vijek i po postojanja ove obrazovne ustanove.

U programu povodom ovog znajnog jubileja učestvovali su učenici škole, kao i ženska klapa O’dive bell canto koji su svojim svojim nastupima dali svečanu notu ovom događaju.

Škola ”Vuk Karadžić” počela je sa radom davne 1869. godine, kada je zaiskrila svjetlost znanja iz ćelija manastira Šudikove i Đurđevih Stupova. Današnje ime dobila je školske 1964, kada je Druga sabirna škola postala Osnovna škola “Vuk Karadžić”, koja je preko područnog odjeljenja u Docu najstarija škola u Beranama.

Za dugogodišnji rad i ostvarene rezultate škola je dobila veliki broj odlikovanja, nagrada i priznanja, među kojima su Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima, Nagrada “Oktoih”, Nagrada “21. jul”, Statueta “Kurir Jovica”, Nagrada “Boris Kidrič” zlatna i srbrna plaketa, Bronzana plaketa “Srećan put”, Zlatna plaketa zbratimljenih gradova Narodne tehnike Jugoslavije.

Preporučujemo za Vas