Podgorica: Tvrdi da je zbog nelegalne gradnje ostao bez vidika

Podgoričanin Aleksa Boljević zatražio od Građevinske inspekcije da "postupi po rješenju" i sruši "nelegalni sprat" na zgradi do njegove kuće
3481 pregleda 2 komentar(a)
Sporna zgrada na Draču, Foto: Borko Ždero
Sporna zgrada na Draču, Foto: Borko Ždero

Podgoričanin Aleksa Boljević zatražio je od Građevinske inspekcije da sruši “nelegalni sprat na zgradi do njegove kuće i imanja na Draču, odnosno da postupi po rješenju koje već postoji”.

On je pojasnio da je investitor zgrade, “Bugarin company” iz Berana, prekoračio dozvoljene gabarite, odnosno podigao sprat više, a njemu narušila “osnovne uslove za život”.

“Moja kuća i pokojnog brata bukvalno su zaklonjene zgradom. Naše kuće su napravljene u skladu sa Detaljnim urbanističkim planom. Nemamo osnovnih uslova za život. Kada je usvojan plan za Drač, svi mještani su se složili sa predlogom u dokumentu, kojim je bila definisana jednaka spratnost za sve u naselju. Međutim, ovo je očigledno mimo propisa. I na osnovu podataka sa table na gradilištu vidi se da su prekoračili gabarite, odnosno jasno je da je jedan sprat viška”, kazao je Boljević.

“Vijesti” nijesu mogle da stupe u kontakt sa predstavnicima firme, čije je sjedište, prema Centralnom registru privrednog suda, u Beranama.

Boljević tvrdi da je inspekcija ranije intervenisala i “malo porušila od nelegalnog sprata”, ali da su nakon toga nastavljeni radovi.

“Tražim da se poštuje zakon, odnosno rješenje za rušenje. Išao sam u inspekciju, službenica mi je rekla da ne mogu da ruše u centru grada”, navodi Boljević i ističe da mu je to obrazloženje apsurdno, pogotovo kada se zna da su već jednom intervenisali na toj zgradi.

Iz Građevinske inspekcije, koja je pod ingerencijom Ministarstva održivog razvoja i turizma, “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanje da li su rušili sprat, da li su izlazilli na teren po prijavi građana, odnosno da li će rješenje o rušenju biti sprovedeno.

Na zgradi “Bugarin company” u toku su radovi, a prema podacima sa gradilišta trebalo je da bude završena u decembru prošle godine.

Mještani kažu da je krov postavljen prije nekoliko dana.

Bonus video: