Đokaj: Obrazovani Romi i Romkinje treba da budu partneri u promociji ljudskih prava

Odlični uspjeh imao je, kako je kazao izvršni direktor NVO Mladi Romi Samir Jaha, njih 8, vrlodobrih 9, dobrih 50 a 35 dovoljnih srednjoškolaca
914 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Miloš Rudović
Sa konferencije, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 29.10.2019. 12:59h

Projekat koji je imao za cilj poboljšanje školskog uspjeha i zapošljivosti romskih i egipćanskih učenika koji pohađaju srednju školu pokazao je svoju uspješnost u prvoj godini realizacije.

“Kao rezultat projektinih aktivnosti, od obuhvaćenih 108 učenika, 102 učenika su uspješno završili razred, a od tog broja 20 njih je završilo srednju školu. Od pomenutih 20 učenika koji su završili srednju školu, 11 se zaposlilo, dok dvoje učenika čeka upis na fakultet po afirmativnoj akciji,” saopšteno je na konferenciji.

Odlični uspjeh imao je, kako je kazao izvršni direktor NVO Mladi Romi Samir Jaha, njih 8, vrlodobrih 9, dobrih 50 a 35 dovoljnih srednjoškolaca.

Najvise srednjoškolaca bilo je u Podgorici, Nikšicu i Herceg Novom. U toku prethodne školske godine programom su bile obihvaćene 22 škole u kojima je bilo angažovano 37 profesora, odnosno mentora, koji su pratili rad romskih srednjoškolaca.

Jaha je kazao da je prosjek bio jedan mentor na tri učenika.

Rezultate projekta “Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada” predstavio je direktor NVO Mladi Romi.

Jaha je kazao da je to ostvareno uz pomoć osiguravanje mentorske podrške ali i plaćene prakse za ucenike koji su u završnim razredima.

Partneri na projektu su bili Zavod za zapošljavanje, odnosno kancelarije Biroa rada u Herceg Novom, Podgorici i Nikšiću, ali i 23 poslodavca za plaćeno stažiranje.

“Ukupno je 27 učenika uspješno završilo praksu. Jedanaestoro se zaposlilo,” kazao je Jaha, navodeći da su oni uglavnom stažirali kod privatnika.

Direktor Direktorata za unaprjeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Leon Đokaj, kazao je da je stipendiranje srednjoškolaca od 60 eura mjesečno, a 150 eura mjesečno za studente dobra mjera.

“Obrazovani Romi i Romkinje treba da budu partneri u promociji ljudskih prava,” kazao je Đokaj na konferenciji za novinare.

Predstavnik Romskog obrazovnog fonda Adi Sinani pohvalio je mentore u crnogorskim školama zbog postignutih rezultata.

“Jedanaest zaposlenih u prvoj godini projekta govori o uspjehu”, kazao je Sinani na konferenciji.

Maras Dukaj, direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda u Ministarstu prosvjete, istako je da su za učenike obezbijeđeni besplatni udžbenici.

Govoreći o aktivnostima za drugu godinu ovog projekta, Katarina Jočić, koordinatorka u NVO Mladi Roni, kazala je na konferenciji da je ove školske godine odbranano 44 mentora, mnogo više nego prošle. Dodala je da je odbrano 20 škola u devet gradova.

Bonus video: