Edin Krnić u Sudanu: Sehad je uputio nekoliko riječi na crnogorskom i albanskom jeziku

Edin preporučuje obilazak dvije lokacije - Meroe i Jabal Barkal
5317 pregleda 7 komentar(a)
Edin Krnić u Sudanu, Foto: Privatna ahriva
Edin Krnić u Sudanu, Foto: Privatna ahriva

Nekoliko riječi i kratak pozdrav na albanskom i crnogorskom jeziku, Crnoj Gori i Tuzima uputio je iz dalekog Sudana jedan Sehad.

Putopisac Edin Krnić objavio je video sa putovanja tokom obilaska Nubijskih piramida. Družeći se sa lokalnim stanovništvom, jedan od mještana je, uz Edinovu pomoć, na albanskom i crnogorskom pozdravio Crnu Goru i Opštinu Tuzi, odakle je Edin inače i gdje živi sa porodicom.

“Da ne bude da u Sudanu ne umiju da govore albanski i crnogorski jezik”, poručio je on.

Nubijske piramide nalaze se u dolini Nila, a njihova starost, kaže Edin, procjenjuje se na 3.500 do 4.200 godina.

Putopisac iz Crne Gore, koji je do sada obišao 123 države svijeta, kaže da Sudan još nije zemlja u koju je bezbjedno putovati, posebno ne od glavng grada Kartuma, prema južnom Sudanu.

Iako teritorijalno treća zemlja po prostranstvu na afričkom kontinentu, dodaje on, Sudan nema ni previše toga za ponuditi. Ipak, Edin preporučuje obilazak dvije lokacije - Meroe i Jabal Barkal.

Sudan
Detalj iz Sudana(Foto: Privatna arhiva)

Edin je najprije posjetio Meroe piramide, koje su od glavnog grada Kartuma udaljene 230 kilometara.

“Ustao sam rano kako bih izbjegao paklene vrućine od preko 40 stepeni. Uzeo sam taksi i uputio se na autobusko stajalište Shendi. Namjerno kažem stajalište, jer na ovom mjestu ne postoji klasična autobuska stanica, već je ovo stajalište sa kojeg kreću autobusi prema sjeveru Sudana”, rekao je on “Vijestima”.

Kupio je kartu za Adbar, iako je Adbar udaljen još oko 100 km od čuvenih Nubijskih piramida.

“Za 330 km vožnje, koje do kraja nisam iskoristio jer sam izašao u pustinji pored Meroa, platio sam kartu 220 SDP (Sudanese Ponud ili Sudanska funta) što iznosi tačno 2,5 eura. Na današnji dan, jedan euro vrijedi 80 SDP. Ovaj kurs je na crno, kao što je to u mnogim afričkim državama, jer se u banci za jedan euro dobija samo 50 SDP”, priča Edin.

Prijatno je iznenađen da su autobusi kojima se vozio uredni.

“A ujedno i relativno novi. Svi autobusi su kineske proizvodnje i pretpostavljam da su puno jeftiniji od evropskih i siguran sam da je to razlog zašto su međugradski autobusi u Sudanu novijeg datuma”, kaže.

Detalj iz Sudana
Detalj iz Sudana(Foto: Privatna arhiva)

Pohvalio je i vozače u Sudanu i poručuje da je temperatura u svakom tako dobro podešena da se niko ne žali da je prehladno ili pretoplo.

“Velika zahvalnost prijatnom ambijentu po ovim paklenim vrućinama pripada i načičkanim zavjesama od materijala kroz koji ne mogu proći sunčevi zraci”, kaže Edin.

Krnić o putovanjima objavljuje i na blogu www.edinkrnic.me, organizovano je i više izložbi fotografija koje je snimio širom svijeta. Edin je o putovanjima prije nekoliko mjeseci govorio i u Osnovnoj školi "Savo Pejanović" u Podgorici. Tada je učenicima ispričao da su ga iskustva koja je doživio promijenila, da o mnogim državama postoje predrasude i da je svaka zemlja koju je posjetio interesantna na svoj način.

Bonus video: