Moždani udar u Kliničkom centru liječe najsavremenijim metodama

Porodice treba da prepoznaju simptome, kao što su nemogućnost govora, utrnulost ili oduzetost lijeve ruke ili strane tijela...
1458 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Zoran Đurić
Sa konferencije za novinare, Foto: Zoran Đurić

Klinički centar (KC) primjenjuje najsavremenije metode liječenja moždanog udara, a porodice treba da prepoznaju simptome i pacijente sa ovim stanjem hitno odvedu ljekaru.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv moždanog udara, direktor KC Jevto Eraković kazao je da ta ustanova može da promoviše na ovaj datum najsavremenije metode liječenja moždanog udara u svijetu - trombolitičku terapiju i trombektomiju, odnosno mehaničku ekstrakciju tromba koji je doveo do tog stanja.

On je kazao da KC ima tim koji je sposoban da riješi i najkomplikovanije slučajeve.

Direktor Klinike za neurologiju Balša Vujović istakao je da je moždani udar hitno stanje i da je važno da pacijenti kroz nekoliko sati prime terapiju.

Načelnica Odjeljenja za moždani udar Ljiljana Radulović kazala je da ukućani moraju da znaju šta se dešava sa pacijentom da bi cijela procedura liječenja bila uspješna.

Kod pacijenata sa moždanim udarom javlja se slabost polovine lica, lijeve ruke ili noge, poremećaj govora, utrnulost polovine tijela...

“Ako hitna pomoć nije u stanju da brzo dođe sama porodica treba da dovede pacijenta u Urgentni centar”, kazala je.

Radulović je pomenula primjer pacijentkinje koju je rodbina u roku od 10 minuta dovela u Urgentni centar, pa su ljekar primijenili obje terapije u roku od pola sata.

Pedesetdevetogodišnja pacijentkinja danas je medijima kazala da se odlično osjeća. Simptomi utrnulosti lijeve noge, nemogućnost govora i kretanja su nestali nakon primjene dvije terapije.

Pacijentkinja je kazala da je prije desetak dana doživjela moždani udar i da je muž to na vrijeme primijetio i brzo je odveo u Urgentni centar.

"Ljekari su me spasili, nisam mogla da pričam, oduzeo mi se govor. Danas se osjećam super i nadam se da ću uskoro moći da idem kući", rekla je pacijentkinja.

Direktor KC kazao je da je u toku projekat izrade registra moždanog udara. Objasnio je da ima više faktora rizika za nastanak moždanog udara i da su to hipertenzija, odnosno visoki krvni pritisak, gojaznost, dijabetes, pušenje, slaba fizička aktivnost.

Eraković je kazao da je najčešći uzrok ishemijskog moždanog udara nepravilan rad srca, odnosno aritmija, zbog čega je važna tijesna saradnja sa kardiolozima.

Interventni radiolog Vesna Ivanović kazala je da je u KC urađeno 12 trombektomija i da je veliki broj pacijenata nakon moždanog udara prošao bez komplikacija. Istakla je da je ova metoda dostupna 24 sata, svakoga dana, što je ključno za sprovođenje programa.

Bonus video: