“Zoff Fish’s Bar” srušiće 12. marta

Lokal postoji duže od deceniju, a nije ni mogao biti izgrađen na toj lokaciji
309 pregleda 1 komentar(a)
Zoff Fish’s Bar, Foto: Vuk Lajović
Zoff Fish’s Bar, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.03.2018. 20:14h

Komunalna policija i inspekcija zakazala je za 12. mart rušenje plažnog bara “Zoff Fish’s Bar”, vlasništvo braće Zorana i Dejana Kovačevića na jugoistočnom dijelu Kamenova.

Da li će inspektori ovoga puta, treći put u proteklih godinu i po uspjeti u toj namjeri, ostaje da se vidi.

Rješenje o rušenju, koje je Komunalna policija donijela još u avgustu 2016, postalo je pravosnažno nakon punih godinu i po, nakon što su Kovačevići iscrpili sve pravne ljekove. Tačku na agoniju stavio je Ustavni sud koji je odbio žalbu ugostitelja, koji su osporili rješenje Komunalne policije. Komunalna policija je donijela rješenje o rušenju, jer Kovačevići nemaju rješenje o lokaciji, odnosno dozvolu za rad.

Načelnik Komunalne policije Aleksandar Mijatović zakazao je za naredni ponedjeljak rušenje, kada će na Kamenovu, osim inspekcije, na licu mjesta biti i policija, vatrogasaci, ali i ekipa Doma zdravlja.

Kovačevići su u dva navrata uspijevali, dok je gradom upravljao DPS, da spriječi rušenje plažnog bara, a u tome su im pomogli i prijatelji i dio mještana.

Problem je isplivao na površinu kada je utvrđeno da plažni bar, koji postoji duže od deceniju i po, nikada nije mogao biti izgrađen na toj lokaciji, jer u važećem Planu privremenih objekata Morskog dobra, lokal je trebalo da bude postavljen 50 metara dalje. Osim, toga “Morsko dobro”, je izdalo dozvolu za gradnju samo objekta od 25 kvadrata, dok su Kovačevići izgradili 169 kvadrata. “Morsko dobro” je, navodi se u sudskoj presudi obavijestilo Kovačeviće krajem 2015. da se pomenuti plažni bar više ne nalazi u Planu privremenih objekata, te da ga moraju ukloniti, ili će o njihovom trošku to učiniti inspekcija. U cijelu priču se umiješala i Vlada Crne Gore koja je u junu 2016. utvrdila da je u ovom postupku oko uklanjanja plažnog bara nadležna Komunalna policija I inspekcija Opštine Budva, a ne Uprava za inspekcijske poslove.

Zemlja na kojoj je izgrađen plažni bar, bila je vlasništvu staromještanske porodice Mitrović, koja je prije tri i po godine prodata firmi “Monte Co”, koja namjerava da gradi luksuzni turistički kompleks.

Kovačevići sa druge strane tvrde da upravo 500 kvadrata gdje se nalazi lokal, nije bio u vlasništvu Mitrovića, već države Crne Gore i da je u zoni “Morskog dobra”. Oni su tvrdili da su godinama unazad plaćali zakupninu, a ujedno u izgradnju plažnog bara i uređenje, nekada nepristupačne kamenite obale uložili više desetina hiljada eura, za šta su tražili da moraju biti obeštećeni.

Međutim, iz Komunalne policije su u više navrata isticali, da problem nije u vlasništvu zemlje, te da ih to ne interesuje, već činjenica da je lokal nelegalan, odnosno nema dozvolu “Morskog dobra”.

Cijeli postupak se usložnjava, jer su Mitrovići koji su prodali zemlju dužni bili da je oslobode od svih objekata, a Kovačevići sa druge strane traže da im se dozvoli da izmjeste lokal, ili da im se namiri 150 hiljada eura, koliko su uložili u njegovu izgradnju.

Nevažeća dozvola za rad istekla još 2015. godine

Kovačevićima je dozvola istekla 2015. godine i to dozvola za lokaciju koja ne odgovara onoj na terenu.

Prema ugovoru sa “Morskim dobrom”, vlasnici su bili dužni, na šta su se i pismeno obavezali, da lokal sami uklone.

Starosjedilačka porodica Mitrović je shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama dobila od Uprave za inspekcijske poslove dokument da je turistička inspekcija krajem avgusta 2016. godine podnijela krivičnu prijavu protiv Kovačevića, jer su nastavili rad , nakon što je plažni bar zapečaćen, zbog toga što nije imao dozvolu za rad.

Bonus video: