Prioriteti: Poštovanje profesionalnih i etičkih normi i odgvornost prema javnosti

Vukanić je najavio dostupnije informacija novinarima, kako se ne bi koristili nepouzdani izvori i tako plasirale nepotpune i neadekvatne informacije
410 pregleda 0 komentar(a)
Prijem novinara u Kolašinu, Foto: Privatna arhiva
Prijem novinara u Kolašinu, Foto: Privatna arhiva

Poštovanje profesionalnih i etičnih normi, preciznost i odgovornost prema javnosti neke su od zajedničkih osobenosti novinarskog i policijskog posla. Da bi se ti standardi ispoštovali neohodno je pružanjem adekvatnih informacija, sa jedne, i njihovo profesionalno oblikovanje u adekvatan medijski sadržaj, sa druge strane. To je, između ostalog zaključak radnog sastanka novinara iz Kolašin sa komandirom Odjeljenja bezbjednosti (OB) u tom gradu Milijom Vukanićem.

„Cilj nam je da javnost bude pravovremeno i, prema medijskim standardima, obaviještena o rezultatim našeg rada. Takođe, i da taj rad, u mjeri specifičnosti našeg posla, bude transparentan.“ – rekao je Vukanić.

Razgovor s novinarima, kaže on, „potvrda je sve kvalitetnijeg i profesionalnijeg odnosam, kojeg crnogorska policija ostvaruje sa poslenicima javne riječi“.

Vukanić je najavio dostupnije informacija novinarima, kako se ne bi koristili nepouzdani izvori i tako plasirale nepotpune i neadekvatne informacije.

Novinari su istakli, da su do sada službenici OB Kolašin , uglavnom, izbjegavali da daju i najednostavnije informacije, recimo, o sabraćajnim nesrećama. Upućivanje novinara da slične informacije traže od PR službe Uprave policije u Podgorici , kako je rečeno, komplikuje i otežava rad dopisnika iz Kolašina.

„Policija često ne razumije potrebe „dnevnog novinarstva“. Zbog izbjegavanja da se daju i najosnovije informacije, dolazimo u situaciju da su „i slikom i riječju“ brži od nas prolaznici na magistrali. Zbog takvog odnosa policije, često se ostavlja utisak da ne radimo kako treba svoj posao, pa nedostajuće informacije , umjesto nas, često pribavljaju kolege iz Podgorice.“- neke su od primjedbi kolašinskih novinara na dosadašnju saradnju sa OB Kolašin.

Bonus video: