Građani jedva dolaze do ljekova

Čirgić: Fond neće dozvoliti apotekarima da nude lijek pacijentima na prodaju ako oni već imaju recept za njega
102 pregleda 10 komentar(a)
Sead Čirgić, Foto: Savo Prelević
Sead Čirgić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2018. 20:55h

Brojni građani prethodnih dana nijesu mogli da dođu do terapije, jer je pometnju napravila primjena nove osnovne i doplatne liste ljekova .

Dodatno, prije pet dana na snagu su stupile nova osnovna i doplatna lista i elektronski recept.

Pacijenti tvrde da mnoge ljekove, koji su do sada dobijali uz ljekarski recept izabranog ljekara, nijesu mogli da podignu u apotekama.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić za “Vijesti” kaže da je nesnalaženje u apotekama izazvala nova lista ljekova, koja je u primjeni od 1. marta.

Do nezadovoljstva je, kaže Čirgić, došlo je zbog toga što apoteke nemaju puni asortiman ljekova koji se nalaze na osnovnoj i doplatnoj listi. Zato je juče zakazan hitan sastanak sa predstavnicima apoteka.

“Podsjećamo da je Ministarstvo zdravlja putem javnog poziva potpisalo ugovore sa zainteresovanim proizvođačima i veledrogerijama o isporuci ljekova sa nove liste po utvrđenim cijenama za period od jedne godine apotekama, zbog čega nema prepreka da budu snabdjevene u punom asortimanu”, naglasio je Čirgić.

On je dodao da su apoteke, ukoliko ne mogu da obezbjede ljekove, dužne da o tome obavijeste Ministarstvo zdravlja.

Čirgić je rekao “Vijestima” da Fond neće dozvoliti apotekarima da nude lijek pacijentima na prodaju, ako oni već imaju recept ljekara za njega.

Elektronski recept, tvrdi Čirgić, nije doveo do problema i do juče je izdato 40.000 recepata, odnosno 60.000 kutija ljekova. “Do danas nijesmo dobili nijednu prijavu izabranog ljekara, niti farmaceuta koji izdaje lijek.

Elektronski recept funkcioniše bez problema i u sistemu postoji od 2005. , a na portalu Fonda eZdravlje.me od septembra prošle godine pacijentima je omogućen uvid u propisane i realizovane recepte za period od pola godine”, saopštio je Čirgić. On kaže da je jedina novina ukidanje štampanja papirne forme.“Svi problemi sa kojima se trenutno susreću naši osiguranici nijesu vezani za eRecept jer bi bili isti i da imamo štampanu formu recepta”, zaključio je Čirgić.

Osnovnu i doplatnu listu ljekova usvojila je Vlada, na predlog Ministarstva zdravlja. Na osnovnoj se nalazi 1.043, a na doplatnoj 90 ljekova, dok je sa posebnim režimom odobravanja 20 medikamenata.

Bonus video: