Kada najmlađi treniraju strogoću

Mališani su vozačima, koji su tokom vožnje koristili mobilne telefone, umjesto kazne dijelili flajere sa porukom “Pušti neka zvoni”
1424 pregleda 0 komentar(a)
Vozače upozoravali na opasnost korišćenja mobilnih telefona u vožnji, Foto: Svetlana Mandić
Vozače upozoravali na opasnost korišćenja mobilnih telefona u vožnji, Foto: Svetlana Mandić

Učenici šestog razreda Osnovne škole „Braća Labudović“ iz Nikšića danas su, makar na kratko, bili saobraćajni policajci i vozače upozoravali na opasnost korišćenja mobilnih telefona u vožnji.

“Pomoć” su im pružili saobraćajni policajci i volonteri nevladine organizacije (NVO) “Alfa centar”, koja je pomenutu akciju pod nazivom “Kad najmlađi treniraju strogoću” realizovala zajedno sa CB Nikšić.

nikšić
Dijelili flajere sa porukom “Pušti neka zvoni”(Foto: Svetlana Mandić)

Mališani su vozačima, koji su tokom vožnje koristili mobilne telefone, umjesto kazne dijelili flajere sa porukom “Pušti neka zvoni”.

“Nastavkom kampanje ‘Pušti neka zvoni’ želimo da građane upozorimo na opasnost koja prijeti zbog upotrebe telefona u vožnji, kao i da doprinesemo većoj opreznosti učesnika u saobraćaju i samim tim podignemo nivo saobraćajne kulture”, kazala je koordinatorka projekta, Sara Đoković.

nikšić
Sa akcije u Nikšiću(Foto: Svetlana Mandić)

Ona je podsjetila da “Alfa centar” aktivnosti na unapređenju oblasti bezbjednosti saobraćaja sprovodi još od 2007.godine.

“Veliki je broj vozača koji tokom vožnje koriste mobilni telefon i na taj način ugrožavaju sopstvene i živote drugih učesnika u saobraćaju. Svi smo svjesni koliko je to česta pojava na crnogorskim drumovima, ali ne uviđamo da ta navika može da dovede do smrtnog ishoda i da ona predstavlja jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, pored infrastrukture i neispravnosti vozila”, upozorila je Đoković.

nikšić
Učesnici akcije(Foto: Svetlana Mandić)

U kampanji “Pušti neka zvoni” učešće su uzele poznate ličnosti iz Crne Gore i regiona koje su uz kratku video poruku upozorili na ovu opasnu naviku.

Učenici koji su učestvovali u akciji su članovi saobraćajne sekcije koju vodi profesorica Ranka Bijelović i koji su stečeno znanje pokazali u praksi.

"Pušti neka zvoni"
"Pušti neka zvoni"(Foto: Svetlana Mandić)

“Osnovna škola ‘Braća Labudović’ je jedina u Nikšiću koja je prepoznala značaj ove teme i koja o bezbjednosti svojih učenika kroz nastavu brine dugi niz godina”, kazala je Đoković.

Današnja akcija je dio projekta “Siguran korak” koji je podržan od MInistarstva saobraćaja i pomorstva, a koji se odnosi na edukaciju najmlađih u cilju poboljšanja njihove bezbjednosti u saobraćaju.

Bonus video: