VRIJEDNOST VIŠE HILJADA EURA

Uručena oprema za mikrobit klubove šest škola

Na svečanosti organizovanoj povodom dodjeljivanja opreme poručeno je da je cilj digitalizacije bolje razumijevanje gradiva, a ne vezivanje djece za ekran
564 pregleda 0 komentar(a)
Opremu obezbijedila Vlada, Foto: Ministarstvo prosvjete
Opremu obezbijedila Vlada, Foto: Ministarstvo prosvjete

Mikrobit oprema, vrijedna više hiljada eura, dodijeljena je školama čiji su učenici ostvarili odlične rezultate na nacionalnim i regionalnim takmičenjima u korišćenju mikrobit računara, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog Vladinog resora kazali su da su opremu, koju je obezbijedila Vlada, dobile osnovne škole (OŠ) "Vuk Karadžić" u Beranama, "Risto Ratković" u Bijelom Polju, "Vuko Jovović" u Danilovgradu, "Njegoš" na Cetinju, "Marko Nuculović" u Štoju i "Radomir Mitrović" u Beranama.

Na svečanosti organizovanoj povodom dodjeljivanja opreme poručeno je da je cilj digitalizacije bolje razumijevanje gradiva, a ne vezivanje djece za ekran.

Ministarstvo prosvjete
Sa svečanosti(Foto: Ministarstvo prosvjete)

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, Aleksandar Mitrović, rekao je da taj Vladin resor zajedno sa Britanskim savjetom uspješno realizuje projekat „Škole za 21. vijek“, u okviru kojeg je do sada podijeljeno blizu 2,5 hiljade mikrobitova u 76 crnogorskih škola.

On je naveo da je planirano da se distribuira ukupno četiri hiljade takvih računara, tako da će određeni broj mikrobitova do 2021. godine imati svaka crnogorska osnovna škola.

Mitrović je naglasio da Ministarstvo prosvjete razmatra model digitalizacije obrazovnog sistema.

Pod digitalizacijom, kako je istakao, ne podrazumijeva puko opremanje škola računarima, ili pak jačanje nastave informatike, već digitalizaciju udžbeničkih sadržaja iz raznih predmeta, i to ne na način da se udžbenik jednostavno prebaci u digitalnu formu, već da se kroz animacije i druge digitalne prikaze, ti sadržaji približe i bolje objasne.

Savjetnik predsjednika Vlade Ljubo Knežević rekao je da je zadovoljstvo upoznati najmlađe sunarodnike koji svoj dalji razvoj profilišu u pravcu inovativnih i kreativnih zanimanja.

On je rekao da Vlada nije imala dilemu da li da podrži jedan takav projekat, te da je današnja svečanost samo korak ka njegovom daljem širenju.

Regionalni direktor Britanskog savjeta za sektor obrazovanja i društva za širu Evropu Ričard Everit istakao je da Britanski savjet postoji i radi na Zapadnom Balkanu već 80 godina, a u Crnoj Gori ove godine obilježava 25 godina rada.

On je rekao da je za taj period mnogo učinjeno na polju edukacije, te da su danas crnogorske škole dio velikog projekta „Škole za 21. vijek“ u koji je uključeno šest zemalja Zapadnog Balkana.

Everit je projekte crnogorskih učenika ocijenio inovanitivnim i kreativnim.

Direktorica OŠ „Njegoš“ Novka Milošević je zahvalila Vladi na vrijednom poklonu, ocijenivši da će dodatna oprema i komponente za mikrobit računare unaprijediti rad mikrobit klubova i podstaći dodatnu kreativnost učenika pri izradi projakata.

Cilj mikrobita, kao džepnog računara, je razvoj kritičkog mišljenja kod djece, kroz kreiranje novih sadržaja odnosno kroz programiranje.

Projekat “Škole za 21. vijek” je dio šireg programa Britanskog savjeta „Škole za 21. vijek“ koji se odnosi na čitav region i koji je vrijedan deset miliona funti, usmjerenih od strane britanske vlade.

Cilj Projekta je da više od milion učenika Zapadnog Balkana, uzrasta od deset do 15 godina, ovlada vještinama kritičkog mišljenja, rješavanja problema i vještinom kodiranja.