Tivćani prvi put ostvarili više od milion noćenja

„U prvih devet mjeseci ove godine imali smo 135.738 dolazaka turista koji su ostvarili 1.035.046 noćenja, što je za 24% više nego u uoprednom periodu lani"
1174 pregleda 2 komentar(a)
Glavočić i Kusovac, Foto: Siniša Luković
Glavočić i Kusovac, Foto: Siniša Luković

Za četvrtinu više gostiju i noćenja, prvi put preko milion ostvarenih noćenja u jednoj sezoni, te najbolja prosječna ocjena koji su Tivtu i njegovoj ugostiteljskoj ponudi dali posjetioci, karakteristike su upravo završene glavne ljetnje turističke sezone u Tivtu.

Čulo se to danas na pres konferenciji Turističke organizacije Tivat na kojoj su detaljno predstavjeni rezultati turističkog ljeta 2019.

„U prvih devet mjeseci ove godine imali smo 135.738 dolazaka turista koji su ostvarili 1.035.046 noćenja, što je za 24% više nego u uoprednom periodu lani. Po brojnosti, u Tivtu prednjače gosti iz Rusije, Srbije, BiH, Njemačke, Velike Britanije. Kine, Francuske, SAD, Ukrajine i Hrvatske. Ove smo godine dobili i najveću prosječnu ocjenu u anketi turista koju sprovodimo, i on iznosi čak 4,29, što je najbolje od kada se u Tivtu vodi ovakav vid sakupljanja utisaka posjetilaca koji dolaze u naš grad.“, kazala je direktorica TO Tivat Gabrijela Glavočić.

U anketi je inače, učestvovalo 725 turista sa našeg, engleskog i ruskog govornog područja, koji su odgovarali na 29 pitanja o svim aspektima lokalne turističke ponude.

Kao najbolje turisti su istakli ljepotu prirode i okruženja u Tivtu koji su ocijenjeni sa prosječnom ocjenom 4,67, pogodnost za provođenje porodičnog odmora (4,63) te kavlitet usluga u smještajnom objektu (4,56) i ljubaznost osoblja (4,54).

Najslabije utiske ostavili su kvalitet lokalnog prevoza (3,85) i saobraćaj sa ostalim mjestima (3,84) mada su i te dvije kategorije dobile bolje prosječne ocjene nego lani.

„Tivat je sa razlogom zslužio epitet najsigurnije i destinacije sa najboljim uslovima za provođenje porodičnog odmora.“- istakla je Glavočić posebno apostrofirajući da ove godine iz Tivta na kontakt broj za žalbe Nacionalne turističke organizacije Crne Gore nije stigla niti jedna primjedba.

Pohvalila je sve koji su učestvovali ili doprinijeli glatkom i uspješnom odvijanju sezone – od komunalnih službi, preko turističkih poslenika, do policije i interventnih službi, posebno naglašavajući dobru saradnju koju je TO imala sa NVO sektorom, sprtskim klubovima i mjesnim zajendnicama u sprovođenju raznih segmenata bogatog programa događaja usmjerenih na zabavu turista, a kojih je za šest mjeseci trajanja glavne sezone, bilo preko 300 u svim djelovima grada.

„Pored tradicuonalno bogate kulturne ponude po kojoj odskačemo u odnosu na okruženje, imali smo i više veoma zapaženih međunarodnih događaja poput Gumball relija, Internacionalnog festivala mode, Balkanskog prvenstva u jedrenju... Tivat se uspješno pozicionirao kao prepoznatljiva tzv. event destinacija koja privlači mahom mlađe, dinamične ljude.“- kazala je Glavočić dodajući da u takvoj profilaciji gostiju treba tražiti i objašnjenje o relativno kratkom prosječnom vremenu zadržavanja gosta u Tivtu od tek nešto preko dva dana.

Istakla je da je zahvaljujući promotivnim naporima koje su prethodnih godina zajedno na tom velikom tržištu sprovodile zemlje regiona bivše Jugoslavije, ove godine znatno povećan broj dolazaka turista iz Kine koji dolaze u grupama i zadržavaju se samo par dana na pojedinoj destinaciji, želeći da tokom odmora u ovom dijelu Evrope, obiđu i vide što više destinacija. Nešto smanjen broj gostiju iz zemalja Persijskog zaliva ove sezone, ona objašnjava prvenstveno kasnijim početkom saobraćanja sezonske avio-linije Dubai-Tivat u odnosu na lani.

Glavočić je istakla da je za četiri mjeseca špica sezone od 1.maja do 1.septembra u Tivtu boravilo 67.000 posjetilaca i ostvareno 780.000 noćenja što je 27% bolji rezultat nego lani, dok je u istom peridu naplaćeno 293.000 eura boravišne takse – 21 odsto više nego prošle godine. U marini Porto Montenegro boravilo je oko 2.000 jahti koje su ostvarile oko 8.000 uplovljavanja, a ove sezone u Tivtu su registrovana i 142 nova izdavaoca privatnog smještaja.

„Sezona je bila vrlo uspješna i zabilježila je zavidan skok u odnosu na prošlu godinu. Moramo biti zadovoljni ostvarenim, ali i predano raditi da se ovako poztivni trendovi nastave i u postesezoni“, ocijenio je gradonačelnik i predsjednik Turističke organizacije Tivta, Siniša Kusovac.

U Tivtu i sada 31 posto više gostiju

U sviim vidovima registrovanog smještaja u Tivtu je danas boravilo 1.185 gostiju, što je 31 odsto više nego na isti dan prošle godine. Od ukupnog broja gostiju, njih samo 8 su iz Crne Gore, dok su sve ostao stranci.

U hotelima odmaraju 272 gosta, dok 913 posjetiova koriste usluge izdavalaca privatnog smještaja.

Bonus video: