Česme u Pljevljima suve tokom noći

Osim suše, veliki problem Vodovodu predstavljaju i gubici na mreži
773 pregleda 0 komentar(a)
Izvorište Breznica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Izvorište Breznica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Zbog suše koja traje nekoliko mjeseci smanjeni su dotoci sa svih izvorišta iz kojih se Pljevlja snabdijevaju vodom, pa je Vodovod primoran da tokom noći zbog dopune bazena isključuje vodu u pojedinim djelovima grada.

Direktor Vodovoda Čedo Gospić kazao je da je situacija sa vodosnabdijevanjem građana veoma teška, s obzirom da sa pojedinih izvorišta dolaze minimalne količine vode.

Gospić je istakao da su dotoci sa izvorišta u Odžaku, Breznica i Jugoštica mali, tako da se grad većinom oslanja na vodu koja na postrojenje za preradu vode na Pliješi dolazi iz akumulacije u selu Otilovići.

„Tokom noći isključujemo vodu od 11 do šest sati ujutru, kako bismo pripunili bazene na Bogiševcu i Breznici. Ukoliko ne bude veoma brzo obilnijih padavina teško će biti organizovanje vodosnabdijevanje“, rekao je Gospić.

Osim suše, veliki problem Vodovodu predstavljaju i veliki gubici na distributivnoj mreži. Zbog dotrajalih vodovodnih instalacija gubici na vodovodnoj mreži u Pljevljima iznose čak 71 odsto, odnosno od zahvaćenih stotinu litara do potrošača dođe samo 29 litara vode.

Da bi obezbijedili kvalitetno vodosnabdijevanje radnici Vodovoda svakog dana u prosjeku otklone po pet kvarova. Radi smanjenja gubitaka na vodovodnoj mreži i poboljšanja vodosnabdijevanja u toku je rekonstrukcija vodovodne mreže u naselju Radosavac i vodovodne mreže na platou ispred zgrade TE Pljevlja. Počela je i prva faza rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje vode „Pliješ“. Realizacijom ovog posla filtriranje vode će biti efikasnije što će, ističe Gospić, direktno uticati na poboljšanje kvaliteta vode za piće.

Bonus video: